Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Trei decenii de când Sfântul Apostol Andrei a fost ales ocrotitor al orașului Galați
Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit duminică, 6 noiembrie, Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din orașul Galați, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Ziua a avut o însemnătate deosebită întrucât s-au împlinit 30 de ani de când Sfântul Apostol Andrei a fost ales drept ocrotitor al orașului Galați și al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, ne-a transmis preotul Rareș Bucur, consilier eparhial.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat, pornind de la minunea învierii fiicei lui Iair, pomenită duminică, că Acela care vindecă toată boala și toată neputința din popor este Mântuitorul Hristos. „Acestea sunt fapte reale care se petrec tot timpul, în tot locul. Ele sunt întâmpinate cu consternare, cu durere şi cu multă neputinţă. Abia în faţa unor astfel de stări ne măsurăm mai bine puterea noastră omenească, pentru că adesea ne considerăm mult prea puternici. Totuşi, în Sfânta Evanghelie ni se mai spune că fără Domnul Hristos nu putem face nimic pentru a lupta cu moartea sau uneori cu boala. Pe de altă parte, prin Sfântul Apostol Pavel, pe care Mântuitorul Hristos l-a înviat din răutate, din necredinţă şi din păcat, ne-a arătat că există în viaţa aceasta o înviere la starea de respect, preţuire şi comuniune cu toţi oamenii. După cum există o moarte trupească în lumea aceasta, există şi o moarte spirituală. Din ambele morţi Mântuitorul Hristos a venit ca să ne scape. Din Stăpânul şi Învăţătorul nostru, Domnul Hristos devine Doctorul şi Vindecătorul de cele două morţi, sufletească şi trupească”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.
Evenimentul de duminică deschide seria manifestărilor spiritual- liturgice, pastoral-misionare, cultural-educaţionale şi social-filantropice desfăşurate pe tot parcursul lunii noiembrie în parohiile şi aşezămintele social-filantropice, în şcolile teologice, precum şi în instituţiile de învăţământ şi de cultură din eparhie închinate Sfântului Apostol Andrei.