În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
„Treptele duhovniceşti spre Înviere“
La Biserica "Sfântul Lazăr" din Iaşi, care aparţine de Protopopiatul Iaşi 2, a avut loc joi după-amiază un dialog cu tinerii de la trei şcoli din Iaşi. Invitaţii speciali la dialogul "Treptele duhovniceşti spre Înviere" au fost pr. Ion Cârciuleanu şi diac. dr. Liviu Petcu.
În debutul manifestării, pr. dr. Nicolae Nicolescu, slujitor la Biserica "Sfântul Lazăr" din Iaşi, a vorbit despre necesitatea întâlnirii tinerilor cu Hristos în biserică, remarcând că relaţia Biserică-Şcoală este primordială în contextul timpului actual, "când este atâta divizare între oameni, iar reperele şi valorile morale se identifică greu". "Tinerii trebuie să conştientizeze drumul cu Hristos, cu iubirea întrupată a lui Dumnezeu, ca unică posibilitate de împlinire a vieţii lor spirituale. Participarea la sfintele slujbe ale Bisericii le desăvârşeşte propria educaţie. Şcoala şi Biserica trebuie să se înfrăţească pentru a deveni sursa de formare a tinerilor, punte de dialog şi împreună-lucrare a minţii şi sufletului deopotrivă. Atunci când tinerii vor dori personal să participe la Sfânta Liturghie, să înveţe să iubească, să adâncească taina cunoaşterii lui Dumnezeu în bucuria Învierii, atunci neamul omenesc şi fiii săi îşi vor reface pilonul spiritual atât de zdruncinat", a subliniat în deschidere pr. dr. Nicolae Nicolescu. În continuare, pr. Ion Cârciuleanu, slujitor la Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Galata din Iaşi, a vorbit despre Taina Spovedaniei şi Taina Împărtăşaniei şi despre felul cum trebuie să-şi petreacă elevii săptămâna de vacanţă care coincide cu Săptămâna Patimilor. "Scopul acestei întâlniri a fost acela de a-i aduce pe tineri în biserică" Diac. dr. Liviu Petcu, asistent cercetător ştiinţific al Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi, a vorbit tinerilor despre pătimirile şi trăirea lui Hristos, dar şi despre capcanele şi provocările care vin de la lumea păcatului. Pr. dr. Nicolae Nicolescu a explicat în alocuţiunea sa nevoia de a întâlni iubirea lui Dumnezeu. "S-a creat o frumuseţe a discursului, pe durata dialogului fiind o simţire de har", a spus pr. dr. Nicolae Nicolescu. La dialogul "Treptele duhovniceşti spre Înviere" au participat elevi de la Şcoala "Ion Ghica" Numărul 24 din Iaşi, de la Şcoala "Gheorghe Mârzescu" din Iaşi şi de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" din Iaşi. "Scopul acestei întâlniri a fost acela de a-i aduce pe tineri în biserică. Sper că experienţa părintelui Ion Cârciuleanu din care sfinţia sa ne-a vorbit, discursul deosebit de elevat al părintelui Liviu Petcu şi intervenţiile pe care le-am avut în calitate de moderator vor avea impact asupra tinerilor, astfel încât să vină la biserică de acum înainte la Sfânta Liturghie. Nu ne vom opri aici, pentru că vom încerca să facem şi cu familiile tinere astfel de întâlniri pentru a-i determina să vină la biserică din dragoste", a explicat pr. dr. Nicolae Nicolescu.