Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a liturghisit duminică, 17 noiembrie, în mijlocul credincioșilor din parohia românească cu hramurile „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” și „Sfinții Ma
Turnul clopotniţă de la Piatra Neamţ, în curs de restaurare
Turnul clopotniţă din cadrul Ansamblului Curtea Domnească de la Piatra Neamţ, construit în urmă cu peste 500 de ani de Ştefan cel Mare, va rezista la cutremure de peste 8 grade, în urma lucrărilor de consolidare pe care administraţia locală le realizează cu fonduri europene.
Potrivit managerului proiectului de reabilitare, Florin Băluşescu, lucrările de realizare a unei fundaţii la Turnul clopotniţă s-au încheiat. Acesta a fost îmbrăcat într-o schelă de susţinere din lemn, tocmai pentru a fi protejat. În următoarele săptămâni se vor efectua lucrări de curăţare a acoperişului, de consolidare interioară şi refacere a căilor de acces." Lucrările de consolidare vor asigura o rezistenţă a turnului la cutremure de peste 8 grade. Noi credem că turnul va fi redat circuitului turistic până în primăvara anului 2012", a precizat Florin Băluşescu. Consolidarea Turnului clopotniţă face parte din proiectul ce prevede restaurarea şi punerea în valoare a zonei istorice şi culturale Curtea Domnească, costurile proiectului derulat de municipalitatea pietreană ridicându-se la 29 milioane de lei. Cunoscut mai mult sub denumirea de Turnul lui Ştefan cel Mare, turnul clopotniţă este amplasat la nord-vest de Biserica "Sfântul Ioan" Domnesc din Piatra Neamţ şi face parte, împreună cu aceasta, din Complexul Curtea Domnească. Mult mai elegant, mai bine proporţionat şi mai bogat în detalii valoroase de arhitectură faţă de cel ridicat de Ştefan cel Mare la Mănăstirea Bistriţa sau la Botoşani, turnul din Piatra Neamţ a fost construit în anul 1499, la un an după sfinţirea bisericii. Construcţia este executată din piatră brută, străbătută cu câteva brâie de cărămidă şi nu a suferit modificări importante de-a lungul timpului. În camera clopotelor din turn se găsesc 4 clopote: cel mare, din secolul al XVII-lea, cu o sonoritate unică, altul din secolul al XIX-lea, iar celelalte două sunt turnate în anul 1979, la Târgu Neamţ, de către meşterul Damian. Pe la jumătatea veacului al XIX-lea, turnul a fost supraînălţat, iar peste ultimul nivel s-a realizat o încăpere pentru "păzitorii de foc".