De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Ultima parte a Canonului cel Mare la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală din București a fost săvârșită joi, 2 martie 2023, slujba Pavecerniței Mari de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai sfântului lăcaș, în cadrul căreia a fost citită a patra parte a Canonului Mare alcătuit de Sfântul Andrei Criteanul.
La finalul acestei rânduieli liturgice speciale, părintele protosinghel Joachim Bejenariu, consilier eparhial, a explicat că în aceste patru zile care au trecut deja din Postul Mare, Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul ne oferă cheia înțelegerii asprei călătorii pe care o avem de parcurs până la sărbătoarea Învierii Domnului: „În această călătorie, dincolo de postul propriu‑zis, ne vom însoți cu pocăința, care înseamnă îndepărtarea de păcat, înnoirea vieții și întoarcerea la Dumnezeu. Acest canon depășește prin mărime orice alt canon imnografic. În același timp, prin adâncimea ideilor pe care le cuprinde, ne cheamă să ne altoim viața spirituală pe drumul lui Hristos spre Golgota și mai apoi spre înviere, drum pe care se cristalizează destinul umanității. Postul Mare este o călătorie duhovnicească spre Învierea Domnului. Prin toate slujbele pe care Părinții Bisericii le‑au presărat de‑a lungul celor 48 de zile, noi, credincioșii, suntem ajutați și îndemnați să creștem spiritual, duhovnicește și să ne apropiem mai mult de Dumnezeu. Fiecare credincios care participă la slujba Canonului cel Mare este parcă luat de mână și purtat într‑o călătorie lungă, care începe cu facerea lumii și continuă dincolo de pragul acestei vieți, în veșnicie. Pe parcursul acestei călătorii, în cele patru zile în care am cântat Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, suntem invitați să privim și să cugetăm la diferitele momente ale istoriei mântuirii”.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.