La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Ultima parte a Canonului de pocăință la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală din București a fost săvârșită joi, 10 martie 2022, slujba Pavecerniței Mari de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai sfântului lăcaș, în cadrul căreia a fost citită a patra parte a Canonului Mare alcătuit de Sfântul Andrei Criteanul.
La finalul acestei rânduieli liturgice speciale, părintele protosinghel Joachim Bejenariu, consilier eparhial, a vorbit despre perioada Postului Mare, în care suntem chemați la pocăință, explicând că este o călătorie duhovnicească a cărei destinație este Învierea: „Postul este un examen duhovnicesc. Este o probă în care mintea își arată adevărata măsură, în care voința noastră se întărește, iar sentimentul se lasă covârșit de harul Preasfântului Duh. Postul este o călătorie duhovnicească, iar destinația finală este ziua cea mare a Învierii. Resorturile postirii sunt altele decât cele pe care lumea contemporană secularizată încearcă să le impună. A posti nu înseamnă a rămâne închistat între barierele regimului alimentar. Postul nu este reglementarea nutriției, ci este hrană pentru suflet și sprijin pentru trup. În viața Bisericii postirea alături de rugăciune reprezintă respirația duhovnicească a creștinului. Postul este eliberarea de sub robia păcatului, este eliberarea din temnița unei realități greșit și limitat înțelese de noi, oamenii”.