„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Ultima parte a Canonului de pocăință la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală din București a fost săvârșită joi, 10 martie 2022, slujba Pavecerniței Mari de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai sfântului lăcaș, în cadrul căreia a fost citită a patra parte a Canonului Mare alcătuit de Sfântul Andrei Criteanul.
La finalul acestei rânduieli liturgice speciale, părintele protosinghel Joachim Bejenariu, consilier eparhial, a vorbit despre perioada Postului Mare, în care suntem chemați la pocăință, explicând că este o călătorie duhovnicească a cărei destinație este Învierea: „Postul este un examen duhovnicesc. Este o probă în care mintea își arată adevărata măsură, în care voința noastră se întărește, iar sentimentul se lasă covârșit de harul Preasfântului Duh. Postul este o călătorie duhovnicească, iar destinația finală este ziua cea mare a Învierii. Resorturile postirii sunt altele decât cele pe care lumea contemporană secularizată încearcă să le impună. A posti nu înseamnă a rămâne închistat între barierele regimului alimentar. Postul nu este reglementarea nutriției, ci este hrană pentru suflet și sprijin pentru trup. În viața Bisericii postirea alături de rugăciune reprezintă respirația duhovnicească a creștinului. Postul este eliberarea de sub robia păcatului, este eliberarea din temnița unei realități greșit și limitat înțelese de noi, oamenii”.