Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Un adevărat rai pentru bătrânii părăsiţi de familii
Preoţi, monahi şi credincioşi duc zilnic o muncă voluntară pentru îngrijirea a peste 30 de bătrâni aflaţi în dificultate. Casa de bătrâni de la Glimboca, situată la 14 km de Caransebeş, oferă persoanelor îngrijite aici mai mult decât minimul necesar unui trai decent.
Edificiul social complex are 50 camere, sală de conferinţă, săli de mese, spaţii pentru pregătirea hranei, cabinet medical, sală de recuperare, atelier mecanic, adăpost pentru animale. Nevoile zilnice ale casei de bătrâni sunt asigurate în mare parte din gospodăria-anexă. Sunt exploatate 25 de hectare de teren agricol, iar în gospodărie sunt ţinute 25 de vaci, 200 de oi, găini şi porci. Unele cheltuieli sunt asigurate şi din donaţii şi sponsorizări.Spaţiile construite la standarde europene, serviciile oferite ca la carte, precum şi atmosfera creştinească fac din aşezământul de la Glimboca un adevărat rai pentru bătrânii părăsiţi de familii, bolnavi sau cu venituri reduse.
Episcopia Caransebeşului, prin grija Preasfinţitului Lucian, este implicată în toate activităţile sociale care se desfăşoară aici. Preasfinţia Sa s-a preocupat personal de starea spirituală a celor asistaţi, a săvârşit Taina Sfântului Maslu, slujbe şi rugăciuni pentru sănătatea trupească şi liniştea sufletelor celor asistaţi şi a organizat colecte pentru alimente pentru cantina aşezământului. Toate activităţile ce se desfăşoară aici au binecuvântarea şi sunt sub ascultarea Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeşului, preoţii şi maicile fiind angajaţi ai Episcopiei Caransebeşului. Rânduiala slujbelor bisericeşti se desfăşoară cu regularitate spre folosul duhovnicesc şi sufletesc al celor aflaţi în grijă, dar şi al pelerinilor.
Aşezământul nu primeşte subvenţii de la stat sau alte ajutoare băneşti pentru întreţinerea de zi cu zi a bătrânilor şi se autogospodăreşte. De altfel, în cadrul aşezământului social, tot personalul îşi desfăşoară activitatea având contract de voluntariat. Actualmente, în cadrul aşezământului sunt asistaţi 43 de bătrâni. Criteriile după care sunt selectaţi bătrânii sunt în funcţie de nevoile fiecăruia, 70% din subiecţi fiind cazuri sociale.
Activitatea socială şi filantropică este extinsă la 100 de familii de pe valea Bistrei, dar şi dincolo de ea, la casele de copii din judeţul Caraş-Severin, care primesc ajutoare prin împreuna-lucrare şi grija Crucii Roşii din Republica San Marino. Aşezământul a atras în voluntariat personalităţi din domeniul medical, social, dar şi cultural. În acest sens s-a realizat un proiect iconografic în trapeza instituţiei, în parteneriat cu Facultatea de Arte a Universităţii de Vest din Timişoara.
Aşezământul "Sfânta Treime" din Glimboca are porţile deschise pentru cei aflaţi în dificultate, şi prin preoţii, maicile şi ostenitorii săi roagă pe Bunul Dumnezeu ca să le dea sănătate şi spor în fapta cea bună, iar Preasfinţitului Lucian putere şi multă înţelepciune pentru a păstori şi sprijini şi în continuare lucrarea social-misionară şi filantropică ce se desfăşoară aici.