De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Un an de la plecarea la Domnul a arhiepiscopului Adrian Hriţcu
Vrednicul de pomenire arhiepiscop Adrian Hriţcu, fostul chiriarh al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române pentru Europa Centrală şi Occidentală, a fost pomenit sâmbătă, 22 februarie, cu prilejul împlinirii unui an de la trecerea sa la Domnul.
Sfânta Liturghie şi slujba Parastasului au fost săvârşite de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, împreună cu Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, şi Preasfinţitul Ioan Casian de Vicina, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi. Slujbele au fost oficiate în localitatea băcăuană Băcioiu, în Biserica „Izvorul Tămăduirii“, ctitorie a regretatului ierarh. La final, ierarhii şi credincioşii au mers la mormântul arhiepiscopului Adrian de la Mănăstirea Pogleţ, din comuna Corbasca, judeţul Bacău, unde a fost oficiată o slujbă de pomenire. „L-am pomenit pe regretatul arhiepiscop Adrian pentru aducerea-aminte de tot ceea ce a lăsat el ca mesaj pentru aceşti oameni defavorizaţi pe care i-am văzut azi cu lacrimi în ochi, primind ofrandele în numele său. Părintele arhiepiscop Adrian venea adesea în mijlocul acestor tineri şi copii care nu au numaidecât o educaţie desăvârşită, dar pe care el ştia să-i apropie. Astăzi am simţit că, după un an de zile, aceştia îi poartă amintirea şi regretă mult că a plecat dintre noi“, a spus PS Ioachim Băcăuanul.
Arhiepiscopul Adrian Hriţcu s-a născut în localitatea Ştiubieni, judeţul Botoşani, la data de 22 februarie 1926. Dând curs vocaţiei monahale, la data de 26 octombrie 1950, a intrat ca frate la Mănăstirea Neamţ, fiind tuns în monahism, în acelaşi an, la data de 9 decembrie. La praznicul Bunei Vestiri din anul 1951 este hirotonit diacon, slujind în această treaptă până în anul 1958, când a fost hirotonit preot şi numit egumen la Mănăstirea Slatina (1957-1958) şi profesor la Şcoala Monahală de aici. Stareţ între anii 1958 şi 1959 al Schitului Durău din judeţul Neamţ, din nou stareţ al Slatinei pentru puţină vreme (1959), ieromonahul Adrian este chemat la ascultare în cadrul Cancelariei Arhiepiscopiei Iaşilor ca exarh al mănăstirilor, iar pentru calităţile sale excepţionale de slujitor este numit şi mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi, responsabilităţi pe care le-a îndeplinit până în anul 1973. A fost ridicat, în anul 1965, la rangul de arhimandrit, iar la 17 decembrie 1973 a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, fiind hirotonit arhiereu la data de 24 ianuarie 1974. În anul 1980, la data de 16 iulie, a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Române pentru Europa Centrală şi Occidentală, cu sediul la Paris, la puţină vreme apoi fiind ridicat la treapta de arhiepiscop, păstorind această eparhie până în toamna anului 1990. Arhiepiscopul Adrian Hriţcu a trecut la Domnul la 23 februarie 2013.