La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Un eveniment „mare şi binecuvântat” pentru românii ortodocşi din Franţa
În Duminica a V-a după Rusalii, Patriarhul României, PF Părinte Daniel, a săvârşit slujba de resfinţire a altarului Catedralei mitropolitane din Paris, de pe strada Jean de Beauvais, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail” şi „Sfântul Ioan Evanghelistul”. Alături de Preafericirea Sa au slujit mai mulţi ierarhi ai Bisericii noastre şi ai altor Biserici, în prezenţa oficialităţilor din ţară şi a unui număr mare de preoţi şi credincioşi. Vizita în Franţa a Întâistătătorului Bisericii noastre şi a delegaţiei care îl însoţeşte continuă cu participarea la Lyon, la cea de-a treisprezecea Adunare Generală a Conferinţei Bisericilor Europene.
Aflat în vizită canonică în Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale, Preafericitul Patriarh Daniel a săvârşit duminică, 12 iulie, slujba resfinţirii altarului Catedralei mitropolitane din Paris, situată pe strada Jean de Beauvais, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail” şi „Sfântul Ioan Teologul şi Evanghelistul”. Tot în această zi a fost inaugurat şi Centrul de studii teologice „Dumitru Stăniloae”, din strada Jean de Beauvais. Împreună cu Preafericirea sa au oficiat slujba resfinţirii 13 ierarhi români: IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei; IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei; IPS Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord; IPS Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, gazda acestui eveniment; IPS Nicolae al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi; IPS Natanael, Arhiepiscop de Detroit şi al Episcopiei Ortodoxe Române din America; PS Siluan, Episcopul Italiei; PS Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei; PS Macarie, Episcopul Europei de Nord; PS Marc Nemţeanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Române a Europei Occidentale; PS Sofian Braşoveanul, Episcop-Vicar al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord; PS Ioan Casian de Vicina, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi, şi PS Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului. La acest eveniment de importanţă istorică pentru comunitatea românească ortodoxă din Paris au participat ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu; secretarul de stat pentru Culte, Adrian Lemeni; ambasadorul României la Paris Teodor Baconsky; alte oficialităţi şi foarte mulţi preoţi şi credincioşi din toate părţile Franţei şi din alte ţări ale Europei.
Semnificaţiile resfinţirii altarului bisericii
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură despre semnificaţia ritualului resfinţirii altarului, prin care a subliniat faptul că „această slujbă arată legatura noastră cu Sfânta Scriptură, cu Sfânta Tradiţie, dar şi modul în care Sfânta Scriptură şi Sfânta Tradiţie au fost gândite teologic şi exprimate de toţi. Resfinţirea altarului bisericii cu hramul „Sfinţii Arhangheli” de pe strada Jean de Beauvais din Paris este un eveniment mare şi binecuvântat pentru toţi românii, în mod special pentru clericii şi credincioşii români care se adună în această sfântă biserică plină de istorie şi spiritualitate, pentru a păstra vie flacăra credinţei ortodoxe strămoşeşti şi dragostea faţă de ţară şi de valorile autentice româneşti”.
Resfinţirea unei biserici, a continuat Părintele Patriarh, este un ritual cu bogate semnificaţii spirituale, prin care se cere de la Dumnezeu harul Domnului Hristos, pentru ca biserica, lăcaş de închinare, ofranda ctitorilor şi binefăcătorilor ei, să fie sfinţită, aşa cum sunt sfinţite şi ofrandele care se aduc la sfântul altar.
Slujba resfinţirii altarului Bisericii „Sfinţii Arhangheli” este o rugăciune de reînnoire a harului Mântuitorului Iisus Hristos, o reinaugurare a acestei biserici devenită Catedrală mitropolitană a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale.
Chiar şi în cazul resfinţirii întregii biserici, slujba de târnosire se concentrează tot în sfântul altar, a mai spus Patriarhul Daniel, pe sfânta masă în special. „Pentru noi, creştinii ortodocşi, mântuirea înseamnă unirea cu Iisus Hristos, iar centrul acestei uniri este sfântul altar care reprezintă pe Hristos cel Răstignit, Înviat din morţi şi Înălţat întru slavă. Ritualul bogat plin de semnificaţii duhovniceşti este inspirat din mai multe evenimente biblice din Vechiul Testament şi în special din sfinţirea Chivotului Legii şi sfinţirea Templului lui Solomon. În vechiul Testament altarele erau construite din pietre, apoi sfinţite cu untdelemn. Cel mai de seama altar al Vechiului Testament a fost la Templul lui Solomon, sfinţit de Solomon, care a rostit o rugăciune în faţa jertfelnicului, prin care a formulat pentru prima dată scopul său ca loc de rugăciune. La acest templu Iisus a mers împreună cu mama Sa, Fecioara Maria, şi cu Iosif la vârsta de 12 ani”, a subliniat Preafericirea Sa.
„Este de datoria mea să vă cer iertare pentru toate neplăcerile suferite”
Ambasadorul român la Paris, dl Teodor Baconsky, prezent la acest eveniment, a transmis mesajul preşedintelui României, Traian Băsescu, pentru comunitatea Bisericii „Sfinţii Arhangheli”: „Este de datoria mea să vă cer iertare pentru toate neplăcerile suferite de membrii comunităţii dumneavoastră pe perioada regimului comunist şi vă asigur de tot respectul şi preţuirea mea”, a transmis preşedintele.
De asemenea, a luat cuvântul şi IPS Arhiepiscop Natanael, cel care, pe o perioadă de 10 ani, a fost episcop şi părinte al acestei comunităţi. Înalt Preasfinţia Sa a spus că este bucuros că a putut păstori această biserică în drumul ei spre „Biserica mamă” şi că decizia de la data de 10 mai, aceea ca această biserică să revină sub Biserica mamă, a fost o decizie călăuzită de Duhul Sfânt. La sfârşit, IPS Arhiepiscop Natanael a dăruit IPS Mitropolit Iosif cârja arhierească a mitropolitului Visarion Puiu († 1964), întemeietorul Mitropoliei Române Ortodoxe din Franţa, în anul 1949, menţionând că ea trebuie să aparţină păstorului ei de drept.
Domnul Perifan Iancu, unul dintre cei mai în vârstă membri activi şi consilier al acestei biserici, care a participat la multe evenimente importante din istoria ei, a făcut o scurtă prezentare a istoriei acestei comunităţi sub regimul comunist şi a personalităţilor române care au trecut prin această biserică. El a concluzionat mulţumindu-i Preafericitul Părinte Daniel că i-a readus la sânul Bisericii-mamă: „Vă mulţumim Preafericite Părinte Patriarh şi-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă ajute, să vă dea viaţă lungă şi plină de împliniri, spre binele Bisericii şi al neamului românesc”.
Preotul paroh, iconom stavrofor Constantin Târziu, mulţumind lui Dumnezeu că toate suferinţele din trecut au luat sfârşit şi că această comunitate a Bisericii „Sfinţii Arhangheli” a ieşit biruitoare din ele, a mulţumit IPS Natanael că a acceptat să păstorească aceasta biserică într-o perioadă atât de dificilă, apoi a mulţumit PF Patriarh Daniel şi IPS Mitropolit Iosif pentru primirea comunităţii ortodoxe române din Jean de Beauvais în sânul Bisericii mamă.
La sfârşitul slujbei de resfinţire a altarului, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a dăruit Catedralei mitropolitane o icoană a Sfântului Vasile cel Mare, un set de sfinte vase, o cruce de binecuvântare şi un Litughier în ultima ediţie. Apoi a dăruit părintelui paroh Crucea Patriarhală, distincţia de iconom stavrofor preoţilor Iulian Nistea şi Jean Boboc, diploma de onoare „Sfântul Apostol Andrei” diaconilor slujitori ai acestui sfânt lăcaş şi tuturor membrilor celor două asociaţii („LâAssociation pour la pratique de Culte Orthodoxe Roumain” şi „LâAssociation dâEparchie Orthodoxe Roumaine”) şi tuturor celor care contribuie la viaţa acestei catedrale.
De asemenea, Mitropolitul Iosif a dăruit o medalie, care marchează evenimentul din această zi, Patriarhului Daniel şi Arhiepiscopului Natanael, ca semn de mulţumire pentru osteneala şi dragostea arătate.
▲ Participare la cea de-a treisprezecea Adunare Generală a Conferinţei Bisericilor Europene
Vizita Patriarhului Daniel în Franţa continuă cu participarea la Lyon, mâine, 15 iulie 2009, la festivitatea de deschidere a celei de-a treisprezecea Adunări Generale a Conferinţei Bisericilor Europene cu tema „Chemaţi la o singură speranţă în Hristos”. A doua zi, 16 iulie 2009, PF Părinte Daniel va susţine o cuvântare cu titlul „Speranţa se naşte din credinţă şi se manifestă prin iubire”.
Menţionăm că vizita Întâistătătorului Bisericii noastre în Franţa, însoţit de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române, a început pe 9 iulie.
Pe 11 iulie, a avut loc slujba de sfinţire a bisericii din lemn cu hramurile „Soborul Maicii Domnului”, „Acoperământul Maicii Domnului” şi „Sfântul Ilie”, aflată în curtea Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, cu sediul la Limours - Franţa.
Împreună cu PF Părinte Daniel au slujit 15 ierarhi români şi străini. La acest mare eveniment pentru comunitatea română ortodoxă din Franţa au participat ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu; secretarul de stat pentru Culte, Adrian Lemeni; alte oficialităţi şi foarte mulţi preoţi şi credincioşi din toate părţile Franţei şi din toată Europa.
În cuvântul rostit la finalul sfinţirii bisericii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre chemarea la sfinţenie, subliniind că cea mai mare demnitate în Biserică este sfinţenia. Trecerea tuturor credincioşilor prezenţi la slujbă, prin altarul noii biserici sfinţite, arată tocmai că vocaţia primă şi ultimă a tuturor oamenilor este sfinţirea vieţii în comuniune cu Sfânta Treime.
Tot în cadrul vizitei canonice în Mitropolia Ortodoxă a Europei Occidentale şi Meridionale, pe 10 iulie 2009, delegaţia Bisericii Ortodoxe Române s-a întâlnit la Catedrala ortodoxă română din Paris cu reprezentanţii Adunării Episcopilor Ortodocşi din Franţa. Această adunare este compusă din toţi episcopii ortodocşi din Franţa, reprezentanţi ai diferitelor Patriarhii, şi este condusă de Înalt Preasfinţitul Emanuel, reprezentant al Patriarhiei Ecumenice. S-a discutat despre unitatea Ortodoxiei în Franţa, ca paradigmă pentru unitatea ortodoxă dintre Bisericile autocefale. Tot în cursul acestei întâlniri s-a vorbit despre legăturile media care ar trebui să se realizeze între Bisericile Ortodoxe Autocefale şi comunităţile din diaspora, în acest sens Părintele Patriarh propunând ca anul viitor Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române să organizeze o astfel de întâlnire, cu presa ortodoxă din Franţa.
Amintim că joi, 9 iulie, Părintele Patriarh a primit din partea Institutului „Sfântul Serghie” din Paris titlul de Doctor Honoris Causa.
▲ Biserica exilului românesc din Paris, din nou acasă
Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail”, situată în cartierul Latin din Paris, pe strada Jean de Beauvais, datează din secolul al XIV-lea. În 1882, Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen a cumpărat vechea capelă a colegiului Dormans-Beauvais, transferând aici sediul parohiei ortodoxe române din Paris, înfiinţată în 1853.
Astfel, una dintre cele mai prestigioase biserici ale Cartierului Latin, care văzuse înflorind gândirea franceză, şi-a atras atâţia studenţi români, devenind sanctuarul naţional al românilor din Franţa şi din Europa Occidentală.
După o istorie zbuciumată, lăcaşul de cult a reintrat anul acesta, la data de 10 mai, în comuniune canonică cu Patriarhia Română. O dată cu sfintele slujbe de duminică, lăcaşul de cult a devenit Catedrală mitropolitană a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale.
„Mă bucur foarte mult că Biserica «Sfinţii Arhangheli» a trecut sub jurisdicţia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, doarece mulţi oameni au suferit din cauza acestei despărţiri, iar acest lucru înseamnă că suntem din nou toţi împreună. Resfinţirea altarului reprezintă un nou început pentru această biserică, care de acum este Catedrala mitropolitană din Paris”, ne-a declarat Adriana Ghiman, studentă la „Institutul Saint Serge”.
Liviu Bâlteanu, doctorand în fizică, ne-a spus că „sfinţirea altarului Catedralei mitropolitane de pe Jean de Beauvais încheie un capitol zbuciumat din istoria Bisericii Ortodoxe Române şi din istoria diasporei. Este o bucurie deosebită pentru noi. Deşi ne simţeam într-un colţ de Românie de fiecare dată când veneam la biserica de aici, deşi aproape toţi preoţii slujitori erau hirotoniţi de IPS Iosif aici, faptul că această parohie nu era sub îndrumarea canonică a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale marca o dureroasă despărţire ce s-a produs în timpul regimului ateu”. Biserica din strada Jean de Beauvais este o parte esenţială din istoria noastră, ce marchează existenţa românească perenă în Franţa, este un leagăn de românism şi cultură europeană, un popas de latinitate multimilenară. Evenimentul de azi (n.r.: duminică, 12 iulie) marchează o încununare a suferinţelor şi umilinţelor suferite de cei ce au fost de atâta timp stâlpi de nestrămutat ai comunităţii de aici, a spus Liviu Bâlteanu.