De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Un festival pentru şansele copiilor
În perioada 8-14 noiembrie, Fundaţia "Cuvântul care zideşte", ONG patronat de Mitropolia Olteniei, a participat, în calitate de partener, la mai multe activităţi culturale organizate sub egida "Săptămâna Educaţiei Permanente în România - Festivalul şanselor tale", ediţia a XI-a.
Reprezentanţii Fundaţiei "Cuvântul care zideşte" au poposit miercuri, 10 noiembrie, la Şcoala Specială "Sfântul Mina" din Craiova, pentru a puncta cea de-a XI-a ediţie a activităţii cultural-naţionale "Săptămâna Educaţiei Permanente în România - Festivalul şanselor tale". Evenimentul a fost organizat împreună cu Penitenciarul de Minori şi Tineri (PMT) din Craiova, Casa de Cultură "Traian Demetrescu", Şcoala de Arte şi Meserii şi Colegiul Naţional "Ştefan Velovan" din Craiova. "Prezenţa păcatului îndepărtează libertatea" Părintele diacon Nicuşor Lăzărică, directorul Fundaţiei "Cuvântul care zideşte" a prezentat în deschidere programul activităţii. Din partea Arhiepiscopiei Craiovei, ca delegat al Înalt Preasfinţitului Irineu, a participat părintele Claudiu Porneală, consilier pe probleme culturale în cadrul Centrului Eparhial, care le-a vorbit celor prezenţi despre "Egalitatea şi libertatea dintre oameni în Biserică". "Pentru noi, creştinii, libertatea este cel mai preţios dar cu care ne-a împodobit Dumnezeu. Libertatea face parte din viaţă, ea vine la toţi oamenii în acelaşi fel, pentru că Dumnezeu ne iubeşte pe toţi deopotrivă. În Sfânta Scriptură avem numeroase exemple prin care se poate demonstra cât de mult este preţuită libertatea în Biserică. În Vechiul Testament avem exemplul lui Iosif care a fost vândut de fraţii săi în Egipt şi care, după ani de sclavie, a devenit liber prin rânduiala lui Dumnezeu. De asemenea, Sfântul Apostol Pavel spune că în Mântuitorul Hristos nu mai există diferenţe între oameni, nu mai există rob sau liber, elin sau iudeu. Să nu uităm nici de exemplul sclavului Onisim, pe care îl apără Sfântul Apostol Pavel în epistola sa către Filimon. Ceea ce îl poate robi pe om este păcatul care vine de la diavol. Prezenţa păcatului depărtează libertatea. Cu toate acestea, în bunătatea Sa, Dumnezeu nu a voit ca omul să rămână sclavul patimilor, ci a rânduit, prin Sfintele Sale Taine, ca păcatul să fie nimicit şi gonit din viaţa noastră. Prin urmare, libertatea este exempul cel mai desăvârşit al vieţii în comuniune cu Dumnezeu. De aceea, fiecare dintre noi avem libertatea de a ne construi singuri şansa pentru mântuire". În continuarea programului, un grup de eleve de la Colegiul Naţional "Ştefan Velovan" din Craiova, coordonate de Ana Danciu, profesor de religie, au prezentat sceneta "La lilieci", de Marin Sorescu. La final, copiii Şcolii Speciale "Sfântul Mina" au putut admira o expoziţie de tablouri, pictate de tinerii de la PMT Craiova. Evenimentele culturale au continuat şi a doua zi la Şcoala "Sfântul Mina", care şi-a serbat ocrotitorul.