Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Un grup de liceeni a decorat Grădiniţa „Buna Vestire”
Câteva zeci de liceeni de la Colegiul Naţional din Iaşi le-au dăruit copiilor de la Grădiniţa "Buna Vestire" un microunivers încântător, care le stimulează zilnic dorinţa de cunoaştere, de joc şi voie bună. Pictarea pereţilor grădiniţei din strada Costache Negri a făcut parte dintr-un proiect al elevilor voluntari ai Clubului Impact de la Colegiul Naţional din Iaşi. "Am mai fost voluntar, însă proiectul acesta este mai special atât prin prisma faptului că realizăm ceva deosebit, creativ şi relaxant, cât şi pentru faptul că facem acest lucru pentru nişte copii care se vor bucura zilnic de creaţiile noastre", a spus eleva Mădălina Tătaru, coordonatoarea grupului de voluntari.
De cum intri în sediul Grădiniţei "Buna Vestire" din strada Costache Negri, îţi pare că păşeşti într-o lume de basm, plină de pitici care zumzăie pe limba lor versuri cu albine lucrătoare, năzdrăvani grozavi care îşi ciripesc nerăbdarea pentru joc şi cavaleri măreţi care visează încă la castele şi turniruri, dansând printre litere şi cifre.
Bucuria din ochii copiilor din cele trei grupe se datorează iubirii părinţilor lor, devotamentului cu care educatoarele le dezvăluie tainele vieţii şi consecvenţei unor liceeni care, între o plimbare în parc sau un joc pe calculator, au ales să aducă culoare în sufletele preşcolarilor, pictând zidurile grădiniţei în culori vii, copilăreşti, cu elemente din natura lăsată de Bunul Dumnezeu pentru a ne hrăni simţurile: albine, buburuze, flori şi frunze, copacul cunoaşterii etc.
"Fundaţia "Varlaam Mitropolitul" a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a lansat încă de la sfârşitul anului trecut o invitaţie la concurs, din dorinţa de a redecora spaţiile Grădiniţei "Buna Vestire" astfel încât aceşti copii să fie însoţiţi zilnic în bucuria cunoaşterii de un univers minunat care să-i binedispună. Au aplicat şapte echipe din care am selectat Echipa Clubului Impact a Colegiului Naţional "Mihail Sadoveanu", coordonată de doamnele Silvia Veleciuc, profesor de educaţie plastică, Camelia Chihăroi, profesor de religie, şi Mihaela Butnaru, profesor de limba şi literatura română, şi de lideri ai Clubului Impact", ne-a dezvăluit Monica Costea, director de comunicare şi marketing al Fundaţiei "Varlaam".
Acum, la final de an şcolar, lucrările se apropie de sfârşit, iar încântaţi de opera tinerilor liceeni nu sunt doar copiii, care iscodesc în fiecare dimineaţă ce vietăţi le-au mai trecut pragul, ci şi părinţii lor. "Obiectivul proiectului a fost crearea unei atmosfere de calm, de linişte, o atmosferă plăcută, care să încurajeze bucuria cunoaşterii, şi cred că s-a reuşit acest lucru. Copiii vin cu mai mare plăcere, curioşi să descopere noi forme apărute peste noapte din mâinile acestor tineri talentaţi şi răbdători. Mă bucur enorm şi când vin părinţii să-mi spună cât de mult s-au schimbat lucrurile, ce frumos arată acum grădiniţa noastră, cât de aerisite şi atrăgătoare sunt spaţiile unde îşi desfăşoară cei mici activităţile. Ideea nu a fost să fie umplute nişte spaţii, ci de a crea atmosferă", a susţinut doamna Andreea Mangalagiu, directorul Grădiniţei "Buna Vestire".
Compoziţii originale şi voluntari devotaţi
Patru săli de clasă, holurile, sala de mese şi sala de primire au fost toate pictate într-un stil cât mai original. "Am abordat un stil decorativ, simplu, care să nu obosească copiii. Gama coloristică nu este foarte stridentă sau violentă, ci cuprinde culori plăcute şi calde, pe placul celor mici. Încercarea noastră de a nu aglomera ne-a determinat să abordăm nişte compoziţii originale, să venim cu alte elemente, afară de cele reprezentate de diverse personaje din poveşti", a spus doamna Silvia Veleciuc, profesor de arte plastice şi unul dintre liderii Clubului Impact de la Colegiul Naţional.
Elevii, câteva zeci, coordonaţi şi de un artist plastic bucureştean, care le-a împărtăşit tehnicile şi paşii de lucru, au muncit în special după-amiaza, după orele de curs, şi la sfârşit de săptămână. Mădălina Tătaru, elevă în clasa a X-a, şi-a mobilizat cu multă responsabilitate colegii: "Am ajuns să mă implic în acest proiect datorită faptului că am dorit să fac voluntariat, iar doamna profesor Chihăroi m-a îndrumat să particip cu câteva desene. Îmi place să fac lucrul acesta chiar dacă, poate, nu am un talent foarte bine definit. Am mai fost voluntar, însă proiectul acesta este mai special atât prin prisma faptului că realizăm ceva deosebit, creativ şi relaxant, cât mai ales pentru faptul că facem acest lucru pentru nişte copii. În fiecare zi cât am pictat aici veneau curioşi să vadă ce am realizat nou, iar atunci când se joacă în preajma desenelor ne aduc aminte de clipele frumoase ale copilăriei noastre, când eram la fel de mici ca şi ei".
Voluntariatul, care presupune o implicare trup şi suflet, aduce şi alte beneficii, da data aceasta de partea celor care îl practică. "Datorită acestui proiect am căpătat şi încredere în mine, mi-am descoperit noi înclinaţii de lider, de organizator; cred că mă caracterizează acest lucru. Am reuşit să socializez cu mulţi alţi elevi, colegi din liceu pe care nu-i ştiam înainte, să cunosc oameni noi; este o metodă relaxantă de a-mi petrece o parte din timpul liber", ne-a mai spus Mădălina, completată cu însufleţire de o altă colegă de proiect: "Lucrul în echipă ne ajută să ne cunoaştem între noi, dar mai ales ne ajută să ne cunoaştem pe noi înşine, să ne descoperim aptitudinile, calităţile, înclinaţiile către anumite lucruri şi activităţi. Învăţăm cum putem să-i completăm pe cei de lângă noi, cum să ne găsim singuri locul. Un astfel de proiect, de autocunoaştere cred eu, ne face să ne conştientizăm limitele", este de părere şi Andreea Munteanu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Iaşi.