Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Un important tratat despre slujirea episcopului în Biserică
În cadrul Congresului internaţional de teologie de la Bucureşti a avut loc ieri, 7 octombrie, lansarea cărţii „Slujirea episcopului în Biserică“, scrisă de Înaltpreasfinţitul Părinte Daniel, Mitropolit de Kessariani, Viron şi Imitos din Biserica Ortodoxă a Greciei. Tradusă în limba română şi publicată recent la Editura BASILICA a Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cartea a fost prezentată participanţilor la simpozion de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal. Preasfinţia Sa a afirmat că lucrarea constituie un valoros instrument de lucru pentru profesorii şi studenţii teologi deoarece oferă cele mai importante mărturii scripturistice, patristice şi canonice cu privire la demnitatea episcopului, locul şi slujirea sa în Biserică. „Lucrarea se împarte în patru capitole. Cel dintâi este o culegere comentată de învăţături din Sfânta Scriptură şi din scrierile Sfinţilor Părinţi cu privire la demnitatea episcopului. Următorul capitol se referă la învăţătura Bisericii despre persoana, locul şi slujirea episcopului şi forma de organizare a Bisericii, centrată în episcop. Capitolul al treilea se referă la ierarhia bisericească în general, în toate treptele ei, organizarea şi necesitatea ei, iar ultimul capitol se referă la legăturile preoţilor şi ale celorlalţi responsabili care slujesc în parohie cu episcopul. Este un capitol emoţionant în care Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Daniel arată că între cler, credincioşi şi episcopul care conduce comunitatea bisericească trebuie să existe, mai întâi, o relaţie de colaborare, apoi una de iubire şi de unitate, şi, în al treilea rând, în ordinea pe care a preferat-o Înaltpreasfinţia Sa, de subordonare, şi aici avem de-a face cu foarte multe texte patristice şi canonice cu privire la necesitatea ascultării clerului şi poporului credincios faţă de episcop, arătând şi măsurile pe care Biserica este obligată să le ia, în spiritul învăţăturii evanghelice şi tradiţionale, împotriva celor care nu se supun episcopului, mai ales în situaţii de separaţii sau de schismă“, a spus PS Varlaam Ploieşteanul.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Daniel a mulţumit Patriarhului României pentru îndemnul de a publica această carte şi în limba română şi a explicat că tema pe care aceasta o abordează este foarte importantă în contextul socio-religios actual deoarece episcopul este cel care are datoria de a asigura unitatea Bisericii şi credinţa comună a tuturor credincioşilor. (Gheorghe-Cristian Popa)