De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Un monument de arhitectură barocă la Făget
Biserica "Adormirea Maicii Domnului", construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, este lăcaşul de rugăciune reprezentativ al oraşului Făget, un monument de arhitectură barocă târzie, care îi impresionează prin frumuseţe pe cei care îi trec pragul.
Actuala biserică ortodoxă a fost construită în anul 1889 din piatră şi cărămidă, în stil baroc, fiind acoperită cu tablă zincată. Iconostasul este din lemn de tei sculptat şi aurit şi datează din anul 1909. Prima pictură a bisericii a fost realizată în perioada 1908-1910 de pictorul Virgil Simonescu, originar din zona Făgetului (Gladna Română). Sfinţirea bisericii s-a făcut în anul 1911 de episcopul Caransebeşului, Miron Cristea, viitorul patriarh al României, protopop al Făgetului fiind Sebastian Olariu. "Ultima mare renovare a bisericii s-a făcut între anii 1989 şi 1992, când s-a tencuit din nou în exterior şi interior. Pictura a fost refăcută în perioada 1991-1992, în tehnica frescă, de către pictorul Ioan Sulea Gorj. Biserica a fost resfinţită de către Înalt Preasfinţitul Nicolae, Mitropolitul Banatului, în anul 1992", a specificat părintele Ioan Jurj. "Biserica "Adormirea Maicii Domnului" este o biserică reprezentativă pentru oraşul nostru. Aici este viaţa liturgică a comunităţii, unde credincioşii se împărtăşesc din darul lui Dumnezeu şi, totodată, aici se desfăşoară întrunirile şi conferinţele preoţilor din Protopopiatul Făget. În perioada Postului Mare, se oficiază Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite, unde preoţii se spovedesc şi se împărtăşesc. De aceea pot să spun că nu există preot din Protopopiatul Făget care să nu se fi rugat în această biserică", ne-a declarat părintele protopop Bujor Păcurar. Construcţia unei noi biserici Localitatea Făget s-a dezvoltat şi în stânga râului Bega, aici fiind aduşi colonişti de religie catolică din Austria, la începutul secolului al XVIII-lea, apoi din Austro-Ungaria, la începutul secolului al XX-lea, iar aceştia aveau propria lor biserică. În a doua jumătate a secolului al XX-lea, în locul acestora s-au stabilit tot mai mulţi români ortodocşi. Din această cauză s-a impus construirea celei de-a doua biserici ortodoxe. Construirea ei a fost începută în anul 2003 şi continuă şi azi. Credincioşii din această parte a oraşului au o nouă parohie, care a luat fiinţă în anul 2010 prin împărţirea Parohiei Făget. Astfel, la biserica nouă, Parohia Făget I, slujesc părintele protopop Bujor Păcurar şi părintele Ioan Jurj, parohul bisericii, iar Parohia Făget II este deservită de către părintele Doru Milostean.