La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Un nou Arhiereu-vicar pentru Spania și Portugalia
Clericii și credincioșii români din Peninsula Iberică au trăit, duminică, momente de bucurie. La Catedrala Episcopală din Madrid a avut loc hirotonia întru arhiereu a părintelui arhimandrit Teofil Roman, ales Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința de lucru din 15 februarie 2018. Preasfinția Sa a primit titulatura „de Iberia”. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un impresionant sobor de ierarhi ortodocși.
Ierarhi români de la eparhii din țară și diasporă, precum și numeroși preoți și credincioși ortodocși români din Episcopia Spaniei și Portugaliei au participat sâmbătă, 14 aprilie, la Catedrala ortodoxă română din Madrid la slujba ipopsifierii sau chemării la treapta arhieriei a candidatului ales de Sfântul Sinod pentru scaunul vacant de Arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei. În cadrul acestei rânduieli speciale, care a avut loc după săvârșirea Vecerniei, candidatul ales, arhim. Teofil Roman, a mărturisit credința ortodoxă și a răspuns afirmativ, în mod liber și conștient, chemării și responsabilității slujirii ca arhiereu.
Acest ceremonial a continuat duminică, 15 aprilie, tot la Catedrala „Intrarea Maicii Domnului în biserică” din Madrid. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de IPS Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, dimpreună cu un sobor de 14 ierarhi, înconjurați de preoți și diaconi. Din soborul ierarhilor au făcut parte IPS Părinte Policarp, Mitropolitul ortodox grec al Spaniei și Portugaliei, Exarh al Mării Mediterane; IPS Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale; IPS Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord; IPS Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului; PS Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor; PS Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei; PS Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului; PS Părinte Visarion, Episcopul Tulcii; PS Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei; PS Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei; PS Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei; PS Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei; PS Părinte Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, și PS Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului. De asemenea, în soborul slujitorilor au fost și reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe surori, iar între credincioșii prezenți au fost reprezentanți ai instituțiilor de stat din Spania și România. În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru arhiereu părintele arhimandrit Teofil Roman ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.
La final, IPS Părinte Mitropolit Andrei a citit Actul patriarhal de confirmare a alegerii părintelui arhimandrit Teofil Roman ca Arhiereu-vicar al Eparhiei Spaniei și Portugaliei, semnat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Președintele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, apoi a înmânat ierarhului crucea pectorală și engolpionul. De asemenea, IPS Părinte Mitropolit Iosif i-a înmânat mantia arhierească și toiagul arhieresc, după care l-a așezat în tronul arhieresc. Din partea Patriarhului României, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia a primit o cruce de binecuvântare.
Intensificarea lucrării pastoral-misionare
Cu ocazia acestui moment, s-a evidențiat că intensificarea lucrării pastoral-misionare este una dintre slujirile pe care Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia este chemat să le împlinească, întrucât în Eparhia Spaniei și Portugaliei sunt peste 1 milion de credincioși ortodocși români, în afară de cei din Basarabia și Bucovina de Nord, însă doar 140 de preoți.
De asemenea, PS Părinte Episcop Teofil de Iberia a spus că ridicarea în rangul de arhiereu este o chemare la jertfă. „Slujirea arhierească înseamnă a-L urma pe Hristos, iar calea Crucii înseamnă a muri și a învia împreună cu El, ca mai apoi să-i poți întări în credință pe frații tăi. […] Sunt încredințat că nu pentru dreptățile mele m-a ales Domnul să primesc această mare și sfântă slujire, ci pentru credința și rugăciunea Bisericii Sale care se roagă neîncetat să scoată lucrători la secerișul Său. Dar a căutat Domnul la dorința și nevoia Preasfințitului Părinte Episcop Timotei de a avea un colaborator apropiat cu care să slujească poporul cel binecredincios, aflat în întinsele ținuturi ale Spaniei și Portugaliei. […] Mă rog lui Dumnezeu ca împreuna noastră lucrare să fie o mărturie luminoasă și atrăgătoare a dreptei slăviri a lui Hristos pentru poporul spaniol și cel portughez, care ne-au primit pe noi, românii, cu multă bunăvoință”, a spus PS Părinte Teofil de Iberia.
La final, PS Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, a mulțumit lui Dumnezeu pentru darurile Sale pe care le-a făcut Bisericii și tuturor celor care au ajutat la împlinirea acestei lucrări pastoral-misionare stringente. Postul de Arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei a rămas vacant în urma alegerii Preasfințitului Părinte Ignatie ca Episcop titular în scaunul vacant al Episcopiei Hușilor. Părintele arhimandrit Teofil Roman a fost ales Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 15 februarie 2018.