La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Un nou autocar pentru Sectorul de pelerinaje al Patriarhiei Române
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfinţit ieri noul autocar achiziţionat de Sectorul de pelerinaje al Patriarhiei Române. La slujba de sfinţire au participat membrii Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc şi ostenitorii din cadrul Sectorului de pelerinaje, de la Agenţia de pelerinaj „Basilica Travel“ şi de la Centrul de pelerinaj „Sfântul Apostol Pavel“ ale Patriarhiei Române. După slujba de sfinţire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat, într-un cuvânt de învăţătură, că pelerinajul nu este turism, ci o lucrare duhovnicească, o călătorie care are drept scop întărirea pelerinului în credinţă. „Pelerinajul nu este un simplu turism, ci o călătorie duhovnicească la locurile sfinte ale creştinătăţii, este o lucrare pastoral-misionară a Bisericii. În pelerinaje, grupul de pelerini se întăreşte în credinţă prin citirea textelor Sfintei Scripturi şi vizitarea locurilor sfinte biblice sau a locurilor sfinte unde au vieţuit oameni bineplăcuţi lui Dumnezeu cel Unul Sfânt. De asemenea, pelerinajele întăresc comuniunea dintre oameni care nu s-au mai cunoscut înainte, dar şi în interiorul unui grup care vine dintr-o parohie sau dintr-o mănăstire. Adesea pelerinajele sunt parohii în deplasare, parohii în mers, parohii în înnoire duhovnicească, şi de aceea considerăm că activitatea pe care Biserica o desfăşoară prin intermediul acestor pelerinaje este benefică şi este o necesitate, nu este un lux. Este mare nevoie de a scoate din rutină viaţa parohiilor şi a mănăstirilor şi în acelaşi timp de a da speranţă şi a aduce bucurie multor bătrâni, multor pensionari“, a spus Preafericirea Sa.
Noul autocar a fost achiziţionat din Spania, dispune de 49 de locuri pentru pelerini şi două pentru ghid şi şofer, şi va fi folosit în pelerinaje interne şi la locuri sfinte din diferite ţări ortodoxe: Grecia, Rusia, Ucraina, Serbia, Bulgaria. (M. Nedelcu)