„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Un nou centru ieşean pentru copiii defavorizaţi
Asociaţia „Familia Nostra“ Iaşi, va deschide oficial, mâine, un „Centru pentru acordarea de asistenţă socială şi suport în cadrul instituţiei pentru copii defavorizaţi socio-economic, proveniţi din mediul rural“. Evenimentul va avea loc la sediul asociaţiei, din strada Zorilor nr. 18. „Centrul funcţionează de la începutul anului şcolar, când, împreună cu asistenţii sociali de la primăriile câtorva sate din judeţul Iaşi, am selectat 16 copii din mediul rural, toţi în clasa a V-a, pe care i-am adus la şcolile din Iaşi. Ei locuiesc la centrul nostru, primesc aici masa, îşi fac temele, sub atenta supraveghere a pedagogilor şi supraveghetorilor şi a câtorva profesori pensionari, care fac voluntariat“, ne-a explicat preşedintele Asociaţiei „Familia nostra“, pr. Toma Gradinaciuc. Deschiderea oficială are loc mâine, deoarece partenerul principal al proiectului, asociaţia franceză „Enfance Espoir“, reprezentată de preşedintele ei, Claude Daniel, nu a putut participa la inaugurarea din luna septembrie.
Condiţii bune pentru copii Centrul de la Asociaţia „Familia Nostra“ este dotat cu trei dormitoare, o bucătărie, sală de studiu şi de joacă, două birouri, minibibliotecă, teren de sport amenajat, anexe şi curte. Există şi un teren extravilan în localitatea Chicerea, unde se încearcă amenajarea unei microferme agricole, în vederea obţinerii parţiale a alimentelor necesare copiilor aflaţi la centrul asociaţiei. „Ne propunem ca prin acest centru să oferim sprijin copiilor care au potenţial intelectual, dar sărăcia din familiile acestora împiedică realizarea unor performanţe şcolare. De aceea, credem că aceşti copii vor avea şansa de a-şi continua cu succes studiile“, ne-a mai spus părintele Gradinaciuc. Menţionăm că „Familia nostra“ este o asociaţie non-guvernamentală, fondată la 28 octombrie 1996, de persoane fizice din România, Franţa, Olanda şi SUA. Asociaţia desfăşoară activităţi sociale şi este o consecinţă firească a implicării Bisericii Ortodoxe în sfera socială. Ultimul proiect pe care asociaţia l-a desfăşurat s-a adresat copiilor străzii, dar o dată cu deschiderea noului centru pentru copiii din mediul rural, s-a renunţat la vechiul program.