În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Un nou centru social al Bisericii la Şimleu Silvaniei
La Parohia „Intrarea Maicii Domnului în biserică“ din Şimleu Silvaniei a fost inaugurat Centrul de servicii sociale multifuncţional „Filantropia“. De serviciile sociale oferite de parohie în cadrul Centrului multifuncţional „Filantropia“ vor beneficia 70 de persoane, copii şi tineri, cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani.
Inaugurarea a fost precedată de slujba Sfinţirii apei în biserica parohiei săvârşită de Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, împreună cu un sobor de preoţi. La eveniment au participat reprezentanţi ai Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest - organism intermediar de implementare pentru Programul Operaţional Regional (POR) -, ai firmei de consultanţă şi ai firmei care a executat lucrările de construcţie. Au fost prezenţi şi reprezentanţi ai instituţiilor de administraţie, de învăţământ, ai firmelor colaboratoare care au sprijinit realizarea obiectivului, precum şi personalul didactic voluntar, care îşi va desfăşura activitatea la centru, elevi-beneficiari, părinţi, enoriaşi ai parohiei şi cetăţeni ai oraşului Şimleu Silvaniei. Noul centru a fost sfinţit de PS Episcop Petroniu şi inaugurat în mod oficial.
Centrul de servicii sociale multifuncţional „Filantropia“ a fost ridicat de parohie, prin truda preotului paroh Vasile Boşca, prin accesarea de fonduri europene, având o suprafaţă de 700 metri pătraţi, costurile investiţiei în corpurile A şi B totalizând suma de 2.536.000 lei. Proiectul are denumirea „Dezvoltarea serviciilor sociale furnizate de Parohia Ortodoxă Română Şimleu Silvaniei prin înfiinţarea Centrului de servicii sociale cu destinaţie multifuncţională «Filantropia»“, Cod SMIS 14704, a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale“, Domeniul major de intervenţie 3.2 „Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale“, şi s-a derulat în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în calitate de Autoritate de Management, şi cu Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013.
Piatră de temelie în ziua de Paşti
Piatra de temelie a noului centru a fost sfinţită de PS Episcop Petroniu în urmă cu un an, în cea de-a treia zi de Paşti. De atunci lucrările au evoluat cu repeziciune, aşa încât acum ele sunt finalizate într-o manieră de excepţie, iar centrul este dotat cu toate cele necesare bunei desfăşurări a activităţilor.
De serviciile sociale, oferite de parohie în cadrul Centrului multifuncţional „Filantropia“, vor beneficia 70 de persoane, copii şi tineri, cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani. Aceştia vor fi selectaţi pe baza unei anchete sociale individuale şi vor proveni din familii aflate în risc social sau din rândul copiilor care întâmpină dificultăţi de asimilare a cunoştinţelor sau chiar de promovabilitate şcolară.
Astfel, în baza proiectului de finanţare, copiii care vor primi ajutor provin din familii care prezintă dificultăţi materiale sau locuiesc în condiţii precare, copii ai căror părinţi prezintă probleme grave de sănătate sau sunt plecaţi la muncă, în afara graniţelor ţării, copii proveniţi din cadrul familiilor monoparentale sau care prezintă risc de abandon şcolar. Vor avea prioritate, în vederea primirii în acest centru, copiii proveniţi din sistemul rezidenţial al DGASPC Sălaj.
În urma unui studiu efectuat la nivelul şcolilor din Şimleu Silvaniei, s-a convenit ca în grupul-ţintă, vizat de proiect, să fie incluşi şi 20 de copii dotaţi şi supradotaţi, dar care nu au posibilităţi pentru o pregătire suplimentară temeinică.
Oportunităţi pentru copii
Obiectivele noului centru sunt diverse: crearea unui mediu adecvat pentru activităţile de învăţare, sprijin în efectuarea temelor şi însuşirea tehnicilor de asimilare cognitivă, consiliere psihologică pentru copil şi familie, activităţi de petrecere a timpului liber, activităţi de orientare şcolară şi profesională, de formare a abilităţilor sociale şi de formare a deprinderilor pentru o viaţă independentă. Prin toate acestea se urmăreşte prevenirea abandonului şcolar, creşterea promovabilităţii copiilor proveniţi din familii cu risc social, menţinerea copiilor în familia naturală şi prevenirea instituţionalizării copiilor.
În cadrul Centrului de servicii sociale multifuncţional „Filantropia“ se vor asigura copiilor oportunităţi multiple de odihnă, de pregătire a temelor, socializare şi recreere. Aceste activităţi se vor desfăşura sub atenta supraveghere a unor cadre specializate. Personalul care se va ocupa de desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor din centru va fi format dintr-un asistent social, un logoped, un consilier şcolar, un psiholog şi trei cadre didactice.
Activităţile vor fi corelate cu vârsta, potenţialul de dezvoltare şi opţiunile personale. Spaţiile au fost gândite în aşa fel încât să fie amenajate special şi dotate corespunzător pentru desfăşurarea activităţilor în condiţii de siguranţă, accesibile tuturor copiilor şi adecvate vârstei acestora.
Cantină modernizată
Tot în cadrul Centrului de servicii sociale multifuncţional „Filantropia“, în spaţiile de la mansardă au fost prevăzute patru locuinţe de tranzit cu 12 locuri de cazare. Beneficiarii vor fi tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, care au ieşit din sistemul de protecţie socială a statului român. Aceştia vor fi stimulaţi să se autogospodărească, să-şi gestioneze resursele şi să-şi dezvolte capacităţile de integrare în societate. Prin serviciile centrului, pe lângă cazare li se va asigura o masă caldă la cantina socială a parohiei şi consiliere psihologică pentru a-i ajuta la integrarea în viaţa socială. În vederea asigurării hranei pentru beneficiarii acestui centru, cantina socială a parohiei, cu o capacitate de 100 de locuri, a fost modernizată. Astfel, cantina a fost dotată cu mobilier specific pentru activităţile de pregătire şi servire a mesei calde (mese, scaune, dulapuri de depozitare, rafturi) şi echipamente electrice şi electrocasnice adecvate pentru pregătirea mesei, stocarea alimentelor şi curăţenie.