Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Un nou consilier patriarhal la Sectorul teologic-educațional
Sectorul teologic‑educațional al Patriarhiei Române are, de la începutul acestui an, un nou consilier patriarhal coordonator: preotul Florin Marica. Părintele Marica a dobândit o bogată experiență profesională în cadrul proiectelor educațional‑catehetice ale Patriarhiei Române, dintre care amintim „Alege școala!” și „Hristos împărtășit copiilor”, îndeplinind diferite funcții de coordonare și dezvoltare.
Părintele Florin Marica s‑a născut la 1 decembrie 1978. Este licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București (2002). A urmat cursurile de master și a obținut doctoratul în teologie în anul 2011 în cadrul aceleiaşi facultăți. De asemenea, este licențiat al Facultății de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (2007). A participat la mai multe stagii de pregătire la Ierusalim, Israel, și în Göttingen, Germania. A predat disciplina religie la clasele I‑XII timp de trei ani. A participat la cursuri de training, seminarii în Marea Britanie și în Cipru și a organizat mai multe congrese internaționale și conferințe naționale cu teme educaționale. În perioada 2009‑2015, Patriarhia Română a implementat proiectul național Alege școala!, desfășurat pe parcursul a patru ediții, în care părintele Florin Marica a îndeplinit funcția de coordonator al proiectului. Obiectivul proiectului a fost de prevenire și corectare a fenomenului de părăsire timpurie a școlii. Timp de 10 ani (2005‑2015) a fost inspector în cadrul Sectorului teologic‑educațional al Patriarhiei Române.
Părintele Florin Marica ne‑a împărtășit câteva gânduri despre activitatea viitoare din cadrul Sectorului teologic‑educaţional. „Întrucât anul acesta a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox,îmi propun să inițiez o serie de proiecte prin care Biserica să ofere tinerilor nu doar o edificare teologică și duhovnicească, ci și să contribuie la cultivarea motivației educaționale și la conturarea profilului psihosocial al acestora. Prin aceste proiecte ne dorim să realizăm o implicare mai activă a tinerilor în comunitățile din care fac parte și să le dezvoltăm abilitățile de interacțiune socială și solidaritate cu cei aflați în dificultate.
Observăm că accentuarea sărăciei în zonele rurale și lipsa îndelungată a părinților plecați la muncă în străinătate contribuie decisiv la incapacitatea copiilor și a tinerilor de a‑și profila o personalitate solidă și sănătoasă din punct de vedere spiritual, sentimental și emoțional. Din acest motiv, considerăm că implicarea și participarea tinerilor la acțiunile Bisericii reprezintă un element important care favorizează conștientizarea actului educațional și îi responsabilizează față de cei din jur”, ne‑a spus părintele Florin Marica.