În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Un nou exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor
Arhiepiscopia Bucureștilor are de la începutul acestei luni un nou exarh cultural, părintele protosinghel Simeon Cuțui. Structura Sectorului exarhat al Arhiepiscopiei Bucureștilor mai include un exarh administrativ, doi exarhi de zonă și un secretar.
Protosinghelul Simeon Cuțui este absolvent a trei facultăți: Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității „Politehnica” București, Facultatea de Sociologie și Psihologie a Universității „Spiru Haret” și Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” a Universității din București.
În anul 2008 a intrat în monahism în obștea Mănăstirii Radu Vodă din București, iar în anul 2011 a fost tuns rasofor, iar monah în anul 2012. În anul 2015 a fost hirotonit ieromonah, primind doi ani mai târziu rangul de protosinghel.
Începând cu anul 2014, a îndeplinit funcția de secretar al Sectorului exarhat din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, iar până în prezent îndeplinește funcțiile de secretar al Comisiei liturgice a Arhiepiscopiei Bucureștilor și grefier al Consistoriului mitropolitan monahal al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei din anul 2022. De asemenea, protos. Simeon Cuțui este și administratorul site-ului Arhiepiscopiei Bucureștilor, arhiepiscopiabucurestilor.ro.
A contribuit la realizarea a două proiecte de digitalizare cartografică, prin care au fost create hărți interactive ale cimitirelor Mănăstirii Cernica și Mănăstirii Pasărea în care au fost evidențiate personalități bisericești, politice și culturale ale țării noastre înmormântate în cele două cimitire.
Totodată, este coautor sau coordonator a mai multe volume: „Chipuri de lumină - Renumiți monahi din trecutul Arhiepiscopiei Bucureștilor”; „Mănăstiri din mediul rural, Ostrovul Învierii - Cimitirul Mănăstirii Cernica”; „Tipografiile Bisericești din Țara Românească - Rolul lor în apărarea Ortodoxiei și în dezvoltarea culturii române”; „Făclii de înviere - Cimitirul Mănăstirii Cernica”; „Pinacoteca Mănăstirii Căldărușani”; „Biserica Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul a Mănăstirii Cernica”.