Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Un nou hram pentru biserica Parohiei Cotroceni
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a resfinţit ieri biserica Parohiei Cotroceni din Capitală, închinată Sfântului Vasile cel Mare şi Sfintei Cuvioase Parascheva. După ce a fost târnosit, lăcaşul de rugăciune a primit al treilea hram, Duminica Sfinţilor Români, care se prăznuieşte în a doua Duminică după Rusalii.
Biserica Parohiei Cotroceni din Protoieria I Capitală a fost înnoită şi înfrumuseţată în ultimii doi ani prin strădania preoţilor şi a credincioşilor. Pictura neobizantină a fost curăţată, catapeteasma a fost îmbrăcată în foiţă de aur, a fost montată o pardoseală de marmură şi întreaga instalaţie electrică a fost modernizată. După ce aceste lucrări au fost finalizate, duminică, biserica a fost consacrată lui Dumnezeu. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de slujitori, a săvârşit de la ora 9:00 dimineaţa slujba de resfinţire a bisericii parohiale care se află la începutul cartierului Drumul Taberei. Sfânta Masă a fost târnosită, în piciorul ei au fost puse moaşte ale sfinţilor martiri şi a fost pregătită pentru săvârşirea Sfintei Liturghii. Preafericirea Sa a sfinţit şi pictura lăcaşului prin stropirea cu apă sfinţită şi ungerea cu Sfântul şi Marele Mir. "Astăzi noi am resfinţit aici o poartă a cerului, o casă a Domnului şi o icoană a Ierusalimului ceresc spre care noi ne îndreptăm. De aceea bisericile ortodoxe sunt orientate spre răsărit. Toate aceste simboluri ne conduc spre Împărăţia cerurilor. Timpul sfinţit în biserică este pregustarea timpului sfânt şi nesfârşit al Împărăţiei cerurilor, este prefigurarea veşniciei. Sfinţirea bisericii ne-a fixat un program, şi anume, să urmăm credinţa sfinţilor mucenici pe care i-am pomenit de atâtea ori şi ale căror moaşte au fost depuse în piciorul Sfintei Mese, care simbolizează Mormântul Domnului Hristos", a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. După slujba de sfinţire, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, părintele protopop Vasile Dumitru de la Protoieria I Capitală şi părintele paroh Valentin Ştefan de la Parohia Cotroceni, a săvârşit Sfânta Liturghie şi a ţinut un cuvânt de învăţătură despre Evanghelia convorbirii Mântuitorului cu femeia samarineancă la fântâna lui Iacob. La sfârşitul Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa l-a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele paroh şi a evidenţiat şi felicitat mai multe persoane care au contribuit la înfrumuseţarea bisericii Parohiei Cotroceni. Părintele Enache Sibianu a primit Ordinul "Sfântul Ştefan cel Mare" pentru clerici, iar ceilalţi preoţi slujitori au primit diplome de onoare. Patriarhul României a dăruit Sfântului Altar o cruce nouă de binecuvântare, realizată în Atelierele Patriarhiei Române, Sfânta Evanghelie cu ilustraţii şi icoane color, Noul Liturghier şi mai multe cărţi de folos liturgic şi pastoral. Credincioşii au primit de la Preafericirea Sa iconiţe cu chipul Mântuitorului Hristos şi au fost binecuvântaţi de slujitori cu agheasmă.