De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Un nou lăcaş de cult sfinţit în Arhiepiscopia Clujului
Sâmbătă, 22 octombrie, a avut loc sfinţirea Bisericii "Acoperământul Maicii Domnului" din Parohia Manic, Protopopiatul Beclean, slujbă săvârşită de Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului. Ierarhul a fost primit dimineaţă de clerici şi credincioşi, a sfinţit lăcaşul, după care a slujit Sfânta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoţi, din care au făcut parte protopopul de Beclean, pr. Doru Zinveliu, şi arhidiaconul Claudiu Grama, consilier pe probleme de protocol în Arhiepiscopia Clujului.
Alături de mulţimea de credincioşi care a participat la sfintele slujbe, atât din localitate, cât şi din satele învecinate, au fost şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, primarul comunei, dar şi alţi susţinători ai Bisericii. În cuvântul de învăţătură, IPS Andrei a arătat ce măreţ este actul construirii unei biserici: "Biserica este casa Domnului, dar este şi poarta cerului, pentru că aceasta este condiţia noastră omenească: nu trăim o veşnicie, trăim puţin, ori pe poarta aceasta a cerului, care se deschide din biserică, intrăm în eternitatea fericită lângă Domnul Hristos, lângă Maica Domnului şi lângă toţi sfinţii lui". IPS Andrei a dat ca exemplu de credinţă şi dragoste faţă de casa lui Dumnezeu o credinicioasă care, în faţa morţii, avea un singur dor, dorul de a merge la biserică. De dragoste pentru biserică au dat dovadă şi credincioşii din Manic, care, coordonaţi de pr. paroh Oliver Cristian Teutişan, au reuşit în câţiva ani să ridice un lăcaş de închinare. Pentru efortul şi devotamentul său, pr. Oliver Teutişan a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor. Alţi susţinători importanţi au primit diplome de aleasă cinstire din partea Înalt Preasfinţitului Andrei. Construcţia bisericii s-a realizat între 2004 şi 2011, sub coordonarea vrednicului părinte paroh, prin contribuţia bunilor credincioşi ai parohiei, care au fost şi cei mai importanţi susţinători morali şi financiari. S-au implicat, cu generozitate şi jertfelnicie, şi sponsori şi donatori, alături de Guvernul României, Ministerul Culturii şi Cultelor, Consiliul Local al comunei Chiochiş şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. (Cosmina Nicoară)