Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Un nou preot pentru biserica din incinta Palatului Cotroceni
Biserica din incinta Palatului Cotroceni și‑a sărbătorit luni, 7 octombrie, ocrotitorii spirituali, pe Sfinții Mucenici Serghie și Vah. La sărbătoarea hramului din acest an, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în cadrul căreia ierarhul l‑a hirotonit întru preot pe diaconul Alexandru Bodoros pe seama sfântului lăcaș.
Sfinții Mucenici Serghie și Vah, pomeniți în Biserica Ortodoxă la 7 octombrie, sunt unii dintre cei mai cunoscuți martiri din întregul Orient, ei bucurându‑se de cinstire și în țara noastră, încă din vremea Sfântului Voievod Neagoe Basarab, care a adus fragmente din sfintele lor moaște la Mănăstirea Curtea de Argeș. Între lăcașurile care îi au ca ocrotitori se numără și biserica Palatului Cotroceni din București, a transmis TRINITAS TV.
În mijlocul reprezentanților Administrației Prezidențiale și al pelerinilor adunați în biserică la pomenirea sfinților mucenici a poposit Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, care a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de clerici din care au făcut parte părintele lect. univ. dr. Cosmin Pricop, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București; părintele protosinghel Antim Bâru, starețul Mănăstirii Chiajna‑Giulești; părintele conf. univ. dr. Radu Petre Mureșan, precum și alți preoți și diaconi.
„Cei doi mari mucenici pe care îi sărbătorim erau înalți ofițeri romani, conducătorii unei școli de centurioni din Roma și coordonau garda împăratului Galeriu. Erau creștini, dar, din considerente lesne de înțeles, își ascundeau această calitate pentru a nu pierde demnitățile pe care le avea și nici viața. Însă, dintre colegii lor militari, unii au aflat că sunt creștini și i‑au trădat împăratului Galeriu. Acesta a făcut eforturi deosebite pentru a‑i convinge să se lepede de credința creștină și să jertfească idolilor. Împăratul i‑a trimis în Siria unde guvernatorul a primit poruncă să facă tot ceea ce este posibil să abjure credința creștină. Fiind un cunoscut persecutor al creștinilor, acest guvernator i‑a supus la chinuri îngrozitoare, încât Vah a murit în timpul torturilor. Serghie, care a dorit să primească și el cununa muceniciei, a rezistat până la capăt fiind decapitat în ziua de 7 octombrie a anului 296”, a spus Preasfinția Sa.
La momentul îndătinat, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul l‑a hirotonit întru preot pe diaconul Alexandru Bodoros, care a slujit biserica Palatului Cotroceni vreme de aproape un deceniu ca psalt, apoi diacon.
„Administrația Prezidențială este onorată pentru faptul că în mijlocul locului în care își desfășoară activitatea se găsește acest lăcaș de spiritualitate, de credință, de istorie și de speranță în viitor. Biserica Ortodoxă Română, sub păstorirea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost cea care a dat suflet acestui loc care altfel ar fi rămas doar o pustietate înconjurată de pietre”, a declarat pentru TRINITAS TV consilierul prezidențial Sergiu Nistor.
La finalul Sfintei Liturghii, soborul de clerici a oficiat și slujba Parastasului în cadrul căreia au fost pomeniți părintele arhimandrit Irineu Dogaru, fostul eclesiarh al sfântului lăcaș, trecut la Domnul la 20 aprilie, și ctitorii bisericii.