Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost de sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului în mijlocul credincioșilor Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din orașul Oravița, județul Caraș-Severin. Cu ocazia celui de-al doilea hram al bisericii, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi, răspunsurile liturgice fiind date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
Un nou rasofor la Mănăstirea Plumbuita
La Mănăstirea Plumbuita din Bucureşti a avut loc ieri tunderea ca rasofor a fratelui Călin Victor Simionescu. Ierurgia a fost săvârşită de părintele profesor Iustinian Cârstoiu, de la Catedra de Studii Biblice a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Iustinian Patriarhul“ din Bucureşti, naşul candidatului fiind duhovnicul lui, arhim. Visarion Marinescu, stareţul Mănăstirii Plumbuita.
La sfârşitul acestei ceremonii, părintele Justinian Cârstoiu a rostit un scurt cuvânt de încurajare pentru cel care a păşit pe prima treaptă a cinului îngeresc, responsabilizând pe naşul său în grija faţă de cel tuns rasofor, aşa cum spun şi rugăciunile din cadrul slujbei. Rasoforul Vasian, după numele primit în urma tunderii, a intrat în obştea monahală în august 2005. Rânduiala acestei slujbe începe cu închinarea la icoane a candidatului, însoţit de naşul lui, în timp ce la strană se rostesc Psalmii 26 şi 50, urmaţi de câteva tropare. Ritualul continuă cu rostirea a două rugăciuni în care se imploră coborârea harului lui Dumnezeu peste cel care urmează să fie tuns rasofor. Are loc apoi tunderea propriu-zisă, după care candidatul primeşte hainele noi, dulama, rasa, potcapul, camilafca şi metaniile. „Fiecare dintre aceste veşminte are un simbolism aparte. Rasa pe care o poartă toţi membrii cinului monahal reprezintă acoperământul lui Dumnezeu care ocroteşte pe cel care o îmbracă, potcapul închipuie puterea Duhului Sfânt. Camilafca este asemenea voalului pe care îl are şi mireasa, fiindcă monahismul reprezintă şi el o nuntă, nunta sufletului cu Mirele său, Hristos. Metaniile simbolizează sabia Duhului, a rugăciunii care poate tăia şi învinge orice rău“, ne-a explicat arhim. Visarion. (A. PĂunoiu)