În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Un nou slujitor pentru Catedrala Patriarhală
Credincioșii veniți luni, 18 decembrie 2023, la Catedrala Patriarhală din București au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei, tânărul monah Macarie Grigoriu, administrator al Catedralei Patriarhale, a fost hirotonit întru ierodiacon pe seama acestui lăcaș istoric de pe Colina Bucuriei, unde s-a ostenit mulți ani în diferite ascultări.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a prezentat aspecte din viața Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul, pomenit în această zi de Biserica Ortodoxă Română. „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul a avut mereu o fereastră deschisă către Dumnezeu. Această fereastră a fost rugăciunea. Fie că s-a aflat în Mănăstirea Sfântului Nicolae, fie în sihăstria Sfântului Leontie sau în Munții Neamțului vreme de aproape de 15 ani, ori în apropierea Mănăstirii Putna sau, în ultima parte a vieții lui, lângă ctitoria cunoscută a Voievodului cel Sfânt al Moldovei, Ştefan, la Voroneț, Daniil Sihastrul a păstrat și el, la distanța celor 2.000 de ani de când trăise profetul Daniel, fereastra mereu deschisă către cer. Din viața Cuviosului Daniil Sihastrul se cuvine să amintim că a iubit foarte mult rugăciunea și tăcerea. A fost un om al rugăciunii și un om al faptelor mari săvârșite toate departe de văzul lumii. Cuviosul Daniil Sihastrul a rămas în istoria Bisericii noastre, a monahismului și în special în istoria mănăstirilor Putna și Voroneț ca un mare îndrumător al monahilor, ca un monah care a fost pildă pentru alții, chiar și pentru capete încoronate, așa cum a fost cazul Sfântului Voievod Ștefan, care a poposit de multe ori la chilia lui”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a felicitat pe noul hirotonit, care de curând a primit și tunderea în monahism: „Am săvârșit hirotonia în treapta de ierodiacon a monahului Macarie, care se ostenește aici, la catedrală, de vreme îndelungată. În cazul lui, este vorba despre o vocație timpurie, pentru că încă dinainte de a intra ca elev la Seminarul Teologic din București, venind adeseori la catedrală și arătând vocație față de cele sfinte, fericitul întru pomenire Patriarh Teoctist l-a chemat de mai multe ori să-i fie alături la Sfânta Liturghie ca anagnost, ținându-i cârja și învățând de timpuriu rânduielile Bisericii. La începutul păstoririi Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, el a fost încadrat la catedrală ca paracliser, arătând în acest răstimp o foarte mare atenție față de slujirea lui, față de această catedrală pe care cu fiecare zi ce trecea a iubit-o mai mult, astfel încât în ultima perioadă a dorit să arate împreună cu mai mulți părinți de aici și cu unii binefăcători fapte concrete, care s-au materializat în numeroase lucrări. Toate acestea vădesc, dincolo de prea multe cuvinte, dragostea lui și a unor apropiați față de această catedrală. Terminând studiile teologice, acum fiind la cea de-a doua licență, părintele Macarie a hotărât să-și închine în întregime viața slujirii Domnului și Bisericii Lui. Îl rugăm pe Sfântul Dimitrie să-i răsplătească dragostea pe care de mulți ani o arată în formele firave de la început și apoi în cele concrete din ultima perioadă față de Sfântul Ocrotitor al Bucureștilor, căruia i-a și închinat o carte”.
Ierodiaconul Macarie Grigoriu a fost tuns în monahism în data de 5 decembrie 2023, la Mănăstirea Radu Vodă din București.