De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Un nou supliment al Publicaţiilor Lumina
„Lumina literară şi artistică“ este un nou supliment al Publicaţiilor Lumina care se va distribui o dată pe lună, împreună cu „Lumina de Duminică“. Primul număr al suplimentului „Lumina literară şi artistică“ (patru pagini color) va ajunge la cititori duminică, 6 aprilie.
Din sumarul acestui prim număr amintim articolul de pe pagina întâi „Afinităţi spirituale de durată“, semnat de pr. dr. Nicolae Dascălu, consilier patriarhal şi director general al Publicaţiilor Lumina, în care este argumentată necesitatea apariţiei acestui supliment. Astfel, este amintită „Foişoara Telegrafului Român“ care anticipa la 1876 apariţia celebrei reviste „Convorbiri Literare“, dar şi faptul că, prin acest nou proiect, ne dorim să aducem în prezent „dialogul viu dintre cultură şi spiritualitate în spaţiul limbii române din ţară şi de pe toate meridianele lumii“.
Articole interesante semnate de scriitori
Un consistent interviu cu scriitorul Paul Aretzu apare sub titlul „Fiecare scriitor face exerciţiul dumnezeiesc al creaţiei“. Intervievatul - membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR) şi autor a multe volume de poezie - la provocarea de a vorbi despre literatura de factură religioasă din zilele noastre răspunde că avem într-adevăr „o poezie autentică şi valoroasă“ în această zonă şi aminteşte câteva nume de autori contemporani, dar şi din trecut. Mai multe din tainele scrisului acestui scriitor cu o viziune autentic creştină puteţi descoperi citind interviul în întregime.
Un frumos grupaj de poezie ne-a oferit spre publicare cunoscutul scriitor Cassian Maria Spiridon, redactorul-şef al „Convorbirilor Literare“, preşedintele USR, filiala Iaşi.
Rubrica de critică literară este semnată în acest număr de Florin Caragiu, scriitor, matematician şi editor, care analizează volumul „Proximităţi şi mărturisiri“ (Cartea Românească), al preotului scriitor Ioan Pintea.
Iubitorii filmelor de calitate se pot delecta cu o cronică semnată de Elena Dulgheru, doctor în cinematografie, specialistă unanim recunoscută a operei lui Andrei Tarkovski, veche colaboratoare a „Ziarului Lumina“.
Un interesant eseu asupra societăţii post-industriale publică scriitorul şi criticul literar Felix Nicolau, care ne promite şi alte asemenea incursiuni în paradigme social-culturale ale prezentului cultural de pretutindeni.
„Poezia Vechiului Testament“ este o rubrică în care va fi prezentat număr de număr un fragment scripturistic, iar în prima apariţie a „Luminii literare şi artistice“ este publicat episodul din Geneză în care se vorbeşte despre lupta lui Iacov cu îngerul.
Cititorii sunt provocaţi să-şi arate dragostea de lectură participând la un concurs, câştigătorii urmând să fie premiaţi cu volume publicate la Editura Trinitas, Colecţia Media Christiana.
Pe viitor, scriitori deja cunoscuţi, dar şi autori în curs de afirmare, vor fi invitaţi să publice în fiecare număr al suplimentului, astfel încât cititorii să aibă şansa de a gusta din frumuseţea textelor literare de calitate, cu un mesaj ziditor de suflet, formator de minte şi caracter.