Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Un nou veşmânt pentru Sfântul Cuvios Dimitrie
Cine se închină la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou poate observa că în fiecare an, de sărbătoarea sa, odoarele sale sunt acoperite cu un veşmânt nou, frumos, împodobit cu broderii şi icoane. În această privinţă, se păstrează o rânduială ca veşmintele sfântului să fie înnoite nu numai la sărbătoarea sa, ci şi la praznicele mari ale Ortodoxiei, iar veşmintele vechi să fie dăruite unor mănăstiri sau biserici pentru a fi cinstite.
În Biserica Ortodoxă, cinstirea acordată sfinţilor a fost extinsă şi la sfintele lor moaşte, la icoanele cu chipul sfinţilor, dar şi la diferitele obiecte sau lucruri care au fost ale sfântului sau în preajma acestuia. Creştinii cinstesc Crucea Mântuitorului, Brâul Maicii Domnului, lanţul Sfântului Apostol Petru, dar şi veşmintele cu care sunt acoperite odoarele unor sfinţi, aşa cum avem în România, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfintei Mucenice Filofteia de la Curtea de Argeş, dar şi ale altor sfinţi spre care se revarsă evlavia credincioşilor. Despre rânduiala înnoirii veşmintelor care acoperă moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou de la Bucureşti a vorbit pentru Televiziunea TRINITAS a Patriarhiei Române părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare eclesiarh al Catedralei patriarhale şi Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor. "De câteva ori pe an, în preajma unor sărbători importante şi în special a hramului Catedralei patriarhale de pe 27 octombrie, veşmântul care acoperă cinstitele moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie este înlocuit cu unul nou, realizat în Atelierele Patriarhiei Române sau în unele mănăstiri mari, brodat cu chipul sfântului, împodobit şi luminos. Veşmântul este schimbat de slujitorii Catedralei patriarhale, cu evlavie şi rugăciune, cântându-se troparul sfântului. Doar mâna Sfântului Dimitrie este lăsată dincolo de veşmânt, astfel încât toţi credincioşii care cinstesc sfintele moaşte pot săruta unul dintre degetele sfântului", a spus părintele arhimandrit. Cinstirea şi recunoştinţa faţă de sfântul cuvios s-au manifestat printr-un gest de generozitate a unor credincioşi care au donat un veşmânt nou. "De câteva ori pe an primim astfel de daruri de recunoştinţă pentru ajutorul sfântului. După ce sunt înnoite, veşmintele vechi sunt dăruite cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel unor parohii şi mănăstiri închinate Sfântului Dimitrie cel Nou", a completat părintele Timotei Aioanei.
"Am făcut şi un rând de acoperăminte pentru Cinstitele daruri care se folosesc la Sfânta Liturghie. Chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou este brodat pe acope-rământul principal, dar şi pe veşmintele pentru Sfânta Masă, care se folosesc în ziua lui de prăznuire", a spus părintele Timotei Aioanei.