În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Un prieten al Ortodoxiei şi un slujitor al unităţii creştine
Trecerea la cele veşnice a Monseniorului dr. Albert Rauch a adus întristare multă în inimile noastre, ale celor care l-am cunoscut, atât personal, cât şi prin intermediul prodigioasei sale activităţi ecumenice, în cadrul Institutului pentru Bisericile Răsăritene din Regensburg, Germania.
Părintele Albert Rauch a fost un distins fiu al Bisericii Romano-Catolice, care a iniţiat şi a cultivat cu multă abnegaţie şi înţelepciune apropierea catolicilor de Biserica Ortodoxă, în general, şi, mai ales, de Biserica Ortodoxă Română, pentru care nutrea o simpatie deosebită. Prin generozitatea manifestată de-a lungul timpului, în perioada 1966-2013, foarte mulţi studenţi şi clerici ortodocşi din România au beneficiat de burse de studii la Institutul pentru Bisericile Răsăritene, bucurându-se de ospitalitatea şi prietenia părintelui Albert Rauch. De fapt, părintele Albert Rauch a fost sufletul acestui institut pentru promovarea dialogului între Bisericile din vestul şi estul Europei, fiind în acelaşi timp un om evlavios şi practic.
De aceea, el a fost de multe ori oaspetele Bisericii Ortodoxe Române, mai ales cu ocazia primirii titlului de doctor honoris causa al universităţilor din Bucureşti (1997), Oradea (2002) şi Alba Iulia (2008), dar şi când a participat la întronizarea noastră, ca Patriarh al României, în data de 30 septembrie 2007.
Am apreciat mult faptul că, în luna aprilie 2012, părintele Albert Rauch a participat la slujbele din săptămâna Sfintelor Pătimiri şi la slujba Învierii, oficiate în Catedrala Patriarhală de la Bucureşti. Atunci ne-am bucurat împreună de lumina şi pacea Sfintelor Paşti.
Părintele Albert Rauch a cunoscut foarte bine viaţa şi activitatea multor eparhii, şcoli teologice şi mănăstiri din România, pe care le-a ajutat adesea. Fiind un poliglot, vorbea bine şi limba română. Era un om discret şi generos, smerit şi curajos, înţelept şi prietenos, erudit şi harnic. A reuşit să devină prieten al multor Biserici Ortodoxe şi al multor creştini din diferite continente. Avea un suflet mare, unul cu adevărat ecumenic!
În aceste momente de pioasă cinstire a memoriei sale, ne rugăm Domnului Iisus Hristos Cel răstignit şi înviat să odihnească sufletul slujitorului Său Albert Rauch, împreună cu drepţii, în iubirea, lumina şi pacea Preasfintei Treimi.
Veşnică să-i fie pomenirea!
† Daniel
Patriarhul României
Mesaj transmis la slujba de Înmormântare a Monseniorului dr. Albert Rauch, miercuri, 21 ianuarie 2015.