La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Un răspuns al Bisericii la problemele noii generaţii
Între 15-20 iulie 2008, în cadrul Zilei Mondiale a Tineretului, de la Sydney - Australia, grupuri de tineri din aproape 200 de ţări se vor aduna în jurul Papei Benedict al XVI-lea, în convingerea că Biserica are multe lucruri de spus tinerilor, iar tinerii, la rândul lor, au multe de spus Bisericii, informează Agenţia de Ştiri Catholica. Întâlnirea mondială din acest an are ca temă făgăduinţa lui Iisus: „Veţi primi puterea Duhului Sfânt care va coborî asupra voastră şi Îmi veţi fi Mie martori“ (Fapte 1, 8).
Despre climatul din aceste zile de la Sydney, unde autorităţile sunt pregătite pentru o participare mai mare decât la Jocurile Olimpice din anul 2000, Episcopul Josef Clemens, secretarul Consiliului Pontifical pentru Laici, a declarat pentru Radio Vatican: „Am văzut pe internet că la Sydney este o aşteptare intensă. Grupurile germane au ajuns deja în aceste zile în diecezele australiene. Se poate vedea, totodată, că ultimele pregătiri sunt într-o fază de mare fierbere. Tot oraşul va fi plin de steagurile Zilei Tineretului, purtând binecunoscutul logo; locul este foarte frumos: oraşul în sine, portul, renumita Opera House, Harbour Bridge etc... În ansamblu, este o mare, mare aşteptare“. După cum a declarat secretarul Consiliului Pontifical pentru Laici, Ziua Mondială a Tineretului pune în centru realitatea tinerilor cu toate problemele lor. „Cunoaştem problema locului de muncă, cunoaştem problemele referitoare la pregătirea pentru viitor. Răspunsul Bisericii cred că se plasează la nivel educativ, la nivel etic. Aceasta este contribuţia noastră“, a spus Episcopul Clemens.