La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Un secol de existenţă sub patronajul Sfântului Apostol Andrei
În anul 2008, Seminarul Teologic „Sfântul Ap. Andrei“ din Galaţi înregistrează câteva date semnificative din istoria sa: 152 de ani de la întemeierea primei şcoli de gen în zona Dunării de Jos, la Ismail, 144 de ani de la înfiinţarea Seminarului Teologic de la Ismail şi 130 de ani de la mutarea lui de la Ismail la Galaţi. Tot în 2008, se împlinesc şi 60 de ani de la desfiinţarea abuzivă a acestuia, în anul 1948, de către autoritatea atee a vremii, dar şi 18 ani de la reînfiinţarea sa, în anul 1990, de către Preasfinţitul Episcop Casian Crăciun, pe atunci Arhiereu-Vicar.
În anul 1908, Episcopul Pimen Georgescu al Dunării de Jos reînfiinţa Seminarul Teologic de la Galaţi, punându-l sub ocrotirea spirituală a Sf. Ap. Andrei, pe care tradiţia istorică, probată de multiple dovezi ştiinţifice îl recunoaşte drept evanghelizator al strămoşilor noştri şi ocrotitor al întregului neam românesc. Astfel, Seminarul Teologic gălăţean este prima instituţie din România care îşi aşază viaţa şi activitatea sub ocrotirea „celui dintâi chemat“ dintre Apostoli, Sfântul Andrei.