Comunitatea din Satu‑Nou (Belceşti), județul Iași, atât de frumos unită în jurul părintelui paroh Andrei Florariu şi al preotului slujitor Vasile Florariu, va participa sâmbătă, 9 noiembrie, la sfinţirea ca
Un sibian creşte „renii lui Moş Crăciun“
Un sibian are o pasiune deosebită şi creşte, de doi ani, „renii lui Moş Crăciun“, chiar în gospodăria proprie, aflată la marginea municipiului Sibiu. Thomas Georg Herbert are pregătiţi în acest an şase reni pentru „Moş Crăciun“, din care patru sunt femele. Renii sunt: Lena, Victoria, Alice, Honez, Eliot, Tage şi Frida, însă nici unul nu a fost botezat Rudolf.
Patru din cei şase reni de la Sibiu vor pleca astăzi la Bucureşti şi la Timişoara, unde se vor înhăma la sania Moşului. Ceilalţi doi reni rămaşi la Sibiu îl vor aştepta pe Moş Crăciun acasă. Proprietarul renilor spune că aceştia vor fi folosiţi de Crăciun pentru distracţia copiilor. Cei şase reni au vârste între doi şi patru ani iar doi dintre ei şi-au pierdut coarnele în timp ce au fost aduşi la Sibiu din Suedia. Renii nu au avut deloc un drum uşor, fiind aduşi într-un camion, nu cu o sanie zburătoare. „Când i-am văzut pe şosea prima dată, m-am mirat că nu se mişcau din loc. Stăteam lângă maşini şi erau foarte blânzi“ - îşi aminteşte Thomas Georg Herbert. Acesta a văzut prima dată reni în urmă cu cinci ani, când a făcut o drumeţie cu familia în nordul continentului. De atunci şi-a propus să crească reni. Acum singura grijă a sibianului Herbert este să facă rost de o păşune mare pentru renii săi, pentru că anul viitor intenţionează să îşi mărească numărul de animale. Înainte de Crăciun, singura grijă a renilor de la Sibiu este lipsa zăpezii. Astfel de animale trăiesc în Alaska, Groenlanda, nordul Americii, Siberia şi ţinuturile nordice ale Scandinaviei. Deşi preferă zonele răcoroase şi umede, cu temperaturi ce nu depăşesc 15 grade Celsius, crescătorul de reni de la Sibiu spune că animalele sale s-au obişnuit cu clima de la noi. Renii lui Moş Crăciun se hrănesc cu concentrate speciale, importate din Germania. Fermierul sibian este un iubitor de animale. Pe lângă reni, el a mai crescut struţi şi păuni. Herbert nu este singurul român care creşte reni. Anul trecut un alt român importator de reni i-a scos la vânzare pe Internet, cu preţul de 4.500 de euro bucata. Crescătorul sibian de reni a refuzat să spună cu cât i-a cumpărat şi preţul cu care îi închiriază de Crăciun.