În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Un sistem de sănătate centrat pe pacient
Doi furnizori de servicii socio-medicale, din partea Arhiepiscopiei Bucureştilor, au participat ieri la o masă rotundă, unde s-au dezbătut problemele sistemului sanitar, bazele mecanismelor necesare implementării unui sistem de sănătate centrat pe pacient, astfel ca reforma în domeniul medical să respecte dreptul la viaţă, la sănătate şi să ofere o viaţă decentă pentru toţi.
Biserica Ortodoxă Română urmăreşte dezvoltarea serviciilor socio-medicale, mai ales că acest an este dedicat Tainei Sfântului Maslu şi îngrijirii bolnavilor. Arhiepiscopia Bucureştilor, prin cele 15 programe socio-medicale, clinici, cabinete medicale, farmacii sociale şi alte programe sociale, încearcă să dea un răspuns coerent la anumite probleme ale societăţii, reprezentând astfel un partener viabil pentru Ministerul Sănătăţii. "Am dezbătut problemele cu care se confruntă pacienţii, în special cei cu boli cronice, absenţa medicamentelor necesare tratamentelor, listele lungi de aşteptare la care sunt supuşi, dar şi nevoia de a face ceva pentru a rezolva aceste probleme în mod egal, pentru toate categoriile de vârstă", a declarat Adriana Căruntu, coordonatoarea Centrului de Îngrijiri Paliative "Sfântul Nectarie" din Capitală. Tot din partea Arhiepiscopiei Bucureştilor a mai participat Radu Neuman, directorul Fundaţiei "Bucuria Ajutorului", care a precizat că Biserica a fost şi este întotdeauna "un loc unde oamenii găsesc nu numai alinare sufletească, ci şi trupească", iar între priorităţile Arhiepiscopiei Bucureştilor se află nu numai dezvoltarea serviciilor medicale, datorate măririi numărului de beneficiari şi a paletei de servicii, ci şi a altor paliere ce au fost mai puţin urmărite, precum persoanele cu dizabilităţi sau persoanele cu diferite adicţii. "Sunt multe persoane care beneficiază de serviciile socio-medicale oferite de Biserică, persoane care vin din sistemul medical oferit de stat şi care nu au putut fi ajutate de către acesta", a arătat directorul Fundaţiei "Bucuria Ajutorului". Prin organizarea mesei rotunde, principalii furnizori de servicii socio-medicale au dezbătut problemele din sistemul sanitar şi s-a pus baza mecanismelor necesare implementării unui sistem de sănătate centrat pe pacient, nu invers, cum se întâmplă astăzi. "Noi, ca şi cotizanţi la sistemul de sănătate, ar trebui să fim acolo unde se decide pentru noi, dar să se decidă pentru noi, cu noi. Nu mai suntem de acord ca ei să ia decizii pentru noi unilateral şi să decidă cât şi cum trăim. Ei spun că fac aceste lucruri pentru binele nostru, dar au demonstrat că de prea mult bine, noi murim", a subliniat Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR). Evenimentul a fost organizat cu prilejul Zilei europene a pacienţilor, sărbătorită astăzi, de către Alianţa Pacienţilor Cronici din România şi au participat principalii furnizori de servicii socio-medicale.