Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Unirea Principatelor Române sărbătorită în eparhii din Muntenia și Dobrogea
Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită duminică, 24 ianuarie 2021, și în eparhiile din Mitropolia Munteniei și Dobrogei. La catedrale, biserici parohiale și la mănăstiri, ierarhii și preoții au săvârșit slujba de Te Deum. De asemenea, au fost comemorați toți cei care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române cu mult curaj și înțelepciune patriotică.
În Duminica a 31-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Plumbuita din Capitală.
„Orbul care ședea și cerșea la marginea drumului îi reprezintă pe cei care au stăruință puternică în rugăciune, cei care îl invocă mereu pe Dumnezeu în bucuriile și necazurile vieții lor. Orbul din Ierihon îi reprezintă pe cei care, dincolo de suferințe și de amara lor întristare, își pun nădejdea în Fiul lui David, venit în lume la plinirea vremii”, a spus ierarhul în cuvântul de învățătură.
Curtea de Argeș
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a săvârșit Sfânta Liturghie în noua Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeș, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, ierarhul le-a amintit celor prezenți că Unirea Principatelor Române a fost posibilă datorită eforturilor comune depuse de politicienii vremii, patrioți desăvârșiți, care au fost sprijiniți în demersurile lor de mitropoliții Sofronie al Moldovei și Nifon al Țării Românești.
Focșani
Credincioșii focșăneni s-au rugat duminică, 24 ianuarie 2021, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, la Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiu, închinată făuritorilor acestui act fundamental din istoria noastră națională. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, ne-a transmis pr. Dragoș Olteanu, consilier eparhial.
În continuare, ierarhul a participat, alături de reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale, cadre militare, clerici și numeroși focșăneni, la un eveniment comemorativ, unde a vorbit despre semnificația zilei de 24 ianuarie pentru poporul român.
Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române s-au încheiat la fostul sediu al Prefecturii Putna, unde Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a binecuvântat acest edificiu reprezentativ pentru municipiul Focșani, care, în ultimii ani, a trecut printr-un amplu proces de reabilitare.
Galați
Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit duminică, 24 ianuarie 2021, Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați, ne-a transmis pr. Rareș Bucur, consilier eparhial.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit și despre semnificația aparte pe care o are istoricul moment al Unirii Principatelor Române pentru orașul Galați, întrucât la momentul alegerii sale ca domnitor, Alexandru Ioan Cuza era pârcălab din acest oraș și locuia pe strada care astăzi îi poartă numele.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a săvârșit slujba de Te Deum. De la Catedrala Arhiepiscopală, ierarhul a mers la Biserica „Vovidenia” din municipiu, unde a săvârșit slujba de Te Deum și Parastasul pentru cei care au contribuit la înfăptuirea Unirii Principatelor Române la 24 ianuarie 1859. Lângă acest locaș de rugăciune este înmormântată mama domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Manifestările de la Galați dedicate acestei zile de sărbătoare s-au încheiat la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, situată în apropierea Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, cu intonarea Imnului de Stat al României și cu depunerea de flori la statuia Domnitorului Principatelor Unite. La eveniment au fost prezenți și membrii Asociației „Danubiana” Galați, îmbrăcați în costume de epocă, cu piese importante din uniforma de diplomat, uniforma militară, arme și decorații.
Călărași
La împlinirea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, duminică, 24 ianuarie 2021, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Parohia Mircea Vodă-Călărași, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, se arată pe sf-esc.ro.
La final, a fost săvârșită slujba de Te Deum cu prilejul sărbătoririi Unirii Principatelor Române.
Roșiorii de Vede
Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Roșiorii de Vede, județul Teleorman, informează TRINITAS TV.
Cu acest prilej, ierarhul a sfințit două icoane cu Acoperământul Maicii Domnului și Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, care au fost așezate în biserică spre închinarea credincioșilor.
Parohia Mârșa, județul Giurgiu
Credincioșii Parohiei Mârșa din Protopopiatul Bolintin l-au avut în mijlocul loc pe Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, care a săvârșit Sfânta Liturghie.
De asemenea, pentru bucuria duhovnicească a credincioșilor, a fost adusă spre închinare, de la noua Catedrală Episcopală din Giurgiu, icoana Maicii Domnului „Prodromița”, copie lucrată la Sfântul Munte Athos, se arată pe episcopiagiurgiului.ro.
Mănăstirea Cerbu, județul Tulcea
Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cerbu, județul Tulcea. În aceeași zi, ierarhul a vizitat și biserica parohială din localitatea Nicolae Bălcescu, unde a rostit un cuvânt de învățătură, se arată pe episcopiatulcii.ro