În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Unirea Principatelor Române, sărbătorită în Transilvania
La sfârşitul anului trecut Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege prin care 24 ianuarie a fost declarată sărbătoare legală, cu scopul cinstirii „Micii Uniri“ a principatelor Moldovei şi Ţării Româneşti în 1859. În acest an, când se împlinesc 156 de ani de la Mica Unire, sunt organizate mai multe evenimente care omagiază faptele înaintaşilor şi care prezintă semnificaţia momentului istoric de la 1859.
Legea privind declararea zilei de 24 ianuarie ca sărbătoare legală a fost iniţiată de peste 100 de deputaţi şi senatori din mai multe grupuri parlamentare şi a trecut de votul Camerei Deputaţilor, camera decizională, la data de 3 decembrie 2014.
„Se declară ziua de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române, ca zi de sărbătoare naţională. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza şi/sau sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile“, se arată în noua lege.
În expunerea de motive privind declararea zilei de 24 ianuarie ca zi de sărbătoare legală se arată că „Unirea de la 24 ianuarie 1859 a dovedit lumii întregi că împreună suntem mai puternici, că împreună suntem un popor demn şi respectat. (…) 24 ianuarie semnifică, practic, ziua de naştere a statului naţional modern român şi trebuie ca românii să nu uite acest lucru“.
Manifestări în judeţul Cluj
Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, Prefectura Cluj organizează, de la ora 10:00, un ceremonial la statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Cluj-Napoca, la care va participa şi Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Primăria Cluj-Napoca organizează, de la ora 17.30, în Piaţa Unirii, un spectacol folcloric susţinut de renumiţi interpreţi de muzică populară, între care Vladuţa Lupău, Ioana Stetco, Anca Ilca Mureşan, Lucia Potra, Silviu Adrian Popa, Mariana Anghel şi Dumitru Fărcaş, alături de Ansamblul folcloric „Tradiţii“, Orchestra Regal Transilvan. De asemenea, clujenii vor putea urmări un spectacol de focuri de artificii programat de la ora 20:00, în Piaţa „Avram Iancu“.
Casa Municipală de Cultură din Gherla găzduieşte sâmbătă, 24 ianuarie 2015, un spectacol festiv cu ocazia împlinirii a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române. Programul cuprinde o cuvântare despre semnificaţia Unirii Principatelor Române susţinută de prof. Mihai Meşter, un concert susţinut de Fanfara Municipală Gherla - dirijor Vasile Chiş, de Corala Magna - dirijor Valer Perşa şi de Ansamblul Folcloric „Ardealul“. Spectacolul începe la ora 16:00, iar intrarea este liberă.
Primăria Municipiului Dej şi Cercul Pedagogic al Profesorilor de Istorie Dej a organizat vineri, 23 ianuarie, mai multe manifestări dedicate Unirii Principatelor Române, la Centrul Cultural „Arta“. Cu acest prilej a avut loc un Simpozion intitulat „Uniţi în gând şi-n suflet“, prilej cu care au fost prezentate temele: „Momente premergătoare Unirii Principatelor Române“; „Marile reforme din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza“. Programul a continuat cu momente artistice. De asemenea, la Biblioteca Municipală din Dej poate fi vizitată o expoziţie de carte intitulată „Mica Unire“, iar la Muzeul Municipal Dej poate fi vizitată o expoziţie de foto-documente cu titlul „Unirea Principatelor Române din anul 1859“, ce poate fi vizitată până în data de 30 ianuarie.
Sărbătoarea „Micii Uniri“ în Covasna
Echipa Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe a organizat o lecţie deschisă cu titlul „Mica Unire, de la poveste la realitate“, în data de 22 ianuarie, la Şcoala Generală Romulus Cioflec de la Ariuşd şi la Şcoala Gimnazială din comuna Vâlcele, judeţul Covasna.
Muzeografii din cadrul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni au descris evenimentul „Mica Unire“ din 24 ianuarie 1859 din perspectiva lui Moş Ion Roată, personaj al cunoscutei povestiri de Ion Creangă. Folosind imaginile unui diafilm, cei mici au intrat în lumea personajelor istorice. Prin intermediul poveştii, elevii au aflat lucruri interesante şi utile despre evenimentele ce au avut loc în data de 24 ianuarie 1859, când prin dubla alegere a lui Cuza, ca domn la Iaşi şi Bucureşti, românii au înfăptuit o unire reală, cunoscută în istorie ca „Mica Unire“. Povestea are în vedere caracteristicile politice şi personale ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza, mare personalitate a istoriei, conform unui comunicat al Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni. Elevii au participat şi la un atelier de scriere pe tăbliţe, precum se făcea cu mai mult de un secol în urmă, iar cei mai mici au desenat elemente ale costumului popular pe figurine din carton. Muzeografii, cadrele didactice şi copiii au cântat şi s-au prins în Hora Unirii.
Drapel tricolor de 150 de metri
Un drapel tricolor în lungime de 150 de metri va fi purtat, sâmbătă, pe străzile din Sfântu Gheorghe de către participanţii la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române. Coloana va porni la ora 11.00 din faţa Bisericii „Buna Vestire“ din Sfântu Gheorghe (aflată lângă Jandarmerie), după oficierea unui Te-Deum închinat făuritorilor Unirii de la 24 ianuarie 1859, şi va străbate Bulevardul „Grigore Bălan“ şi Bulevardul „1 Decembrie 1918“, după care va ajunge în Piaţa „Mihai Viteazul“ unde va avea loc un spectacol folcloric românesc susţinut de formaţii din localităţile Vâlcele Barcani, Covasna şi Sita Buzăului. Tot aici vor avea loc, de la ora 13.00 festivităţile militare şi religioase organizate de Prefectura Covasna împreună cu Garnizoana din „Sfântu Gheorghe“, conform Agerpres.
Ideea organizării marşului Unirii şi desfăşurării drapelului tricolor aparţine unui licean din Sfântu Gheorghe, Cosmin, care a făcut mobilizare pe o reţea de socializare şi a obţinut acordul Forumului Civic.
Unirea Principatelor la Sibiu
Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“, în colaborare cu Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român „Astra“, Universitatea „Lucian Blaga“, Cercul Militar Sibiu, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu, Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu“ şi autorităţile publice locale, au organizat vineri, 23 ianuarie, simpozionul intitulat „Actul Unirii Principatelor Române în conştiinţa naţională“. Manifestarea, organizată cu ocazia aniversării a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române sub un singur sceptru, cel al lui Alexandru Ioan Cuza, a fost găzduită de Cercul Militar Sibiu. La final, toţi participanţii s-au prins într-o Horă a Unirii pe platoul din faţa Cercului Militar Sibiu.