Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită, conform tradiţiei, în Şcheii Braşovului la Biserica „Sfântul Nicolae“ şi Muzeul Primei Şcoli Româneşti. Cu acest prilej a avut loc o expunere „Alexandru Ioan Cuza şi Braşovul“ în Sala „Cartea - factor de unitate naţională“ din cadrul Complexului Muzeal din Şchei, unde s-a organizat o expoziţie de documente, cărţi şi tablouri cu tema „Unirea Principatelor“.
Apoi, în Piaţa Unirii, în prezenţa numeroşilor iubitori de istorie şi cultură românească, a avut loc slujba de Te Deum, cu participarea unui sobor de preoţi în frunte cu protopopul de Braşov, părintele Gheorghe Dănuţ Benga, urmat de cuvântări dedicate evenimentului, susţinute de prefectul Braşovului, Mihai Mohaci, şi de părintele Vasile Oltean, directorul Muzeului Primei Şcoli Româneşti.
Toţi participanţii s-au prins în Hora Unirii în jurul statuii Eroului Necunoscut din Piaţa Unirii, aşa cum se întâmplă an de an. Fanfara Brigăzii Vânătorii de munte a oferit un microconcert cu teme patriotice. Pr. prof. Vasile Oltean şi pr. Cristian Muntean au prezentat importanţa evenimentului în baza documentelor originale păstrate în arhiva Muzeului din Şcheii Braşovului, care confirmă prezenţa lui Alexandru Ioan Cuza la Braşov şi sprijinul acordat de domnul Principatelor Gimnaziului „Andrei Şaguna“ din Braşov. Un simpozion similar a avut loc la una din librăriile braşovene. (Oana Rusu)