La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Universitate de vară pentru românii ortodocşi din Franţa
În perioada 25-29 august are loc la Centrul de Studiu şi Rugăciune "Sfânta Cruce" din Dordogne, Franţa, ediţia a treia a Universităţii de Vară a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale. Evenimentul are loc cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Iosif, Mitropolitul românilor din Europa Occidentală şi Meridională, acest stagiu de formare fiind adresat clericilor şi credincioşilor ortodocşi din Protopopiatul Franţei.
"Stagiul din luna august 2010 va oferi celor prezenţi mai multă informaţie despre problemele de actualitate din domeniul bioeticii, ecologiei, dialogului între creştini şi va aduce mărturii despre modul de a trăi în societate în raport cu Biserica", informează Biroul de presă al Mitropoliei Europei Occidentale şi Meridionale. Vor susţine conferinţe şi intervenţii mai mulţi preoţi şi cercetători de la diverse instituţii din mai multe ţări. Astfel, este aşteptat profesorul cercetător Luc Barbulesco, pr. Marc-Antoine Costa de Beauregard de la Parohia "Sf. Gherman şi Sf. Cloud", Franţa, pr. Philipe Dautais de la Parohia "Sf. Nectarie şi Sf. Foy" şi Centrul de Studii şi Rugăciune "Sfânta Cruce" - Franţa, pr. Gilbert Deprugney de la Parohia "Sf. Martin şi Sf. Siluan", Metz, Franţa, pr. Aurel Grigoraş de la Parohia "Coborârea Sfântului Duh", Clichy, Franţa. De asemenea, sunt aşteptaţi pr. Răzvan Ionescu de la Parohia "Sf. Parascheva şi Sf. Genoveva", Paris, Franţa, arhimandritul Jacob Langhart, stareţul Mănăstirii Născătoarei de Dumnezeu şi a Sf. Martin, Cantauque, Franţa, Adrian Lemeni, om de ştiinţă şi profesor de teologie, pr. Denis Malvy, de la Mănăstirea Născătoarei de Dumnezeu şi a Sf. Martin, Cantauque, Franţa, pr. Pompiliu Nacu de la Parohia Tuturor Sfinţilor, Milano Nord - Monza, Italia, pr. Gérard Reynaud de la Parohia "Schimbarea la Faţă", Vichy, Franţa, pr. Ion Saucă, directorul Institutului din Bossey, Elveţia, şi pr. Noël Tanazacq, Parohia "Sf. Genoveva şi Sf. Martin", Paris, Franţa. În fiecare zi va fi propus un atelier de cantilaţie şi memorizare a pasajelor semnificative din Evanghelie.