De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Universitatea din Oradea şi-a redeschis porţile
Tradiţia învăţământului superior orădean îşi continuă cursul, noul an universitar debutând luni, 4 octombrie, sub auspiciul unei înalte ţinute academice. Festivitatea s-a desfăşurat în Sala de Jocuri Sportive a Universităţii din Oradea şi s-a bucurat de participarea Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, alături de conducerea Universităţii şi de alţi edili de seamă ai urbei.
După intonarea imnului "Gaudeamus Igitur", rectorul universităţii, prof. univ. dr. ing. Cornel Crăciun Antal, a prezentat un scurt istoric al universităţii orădene, subliniind faptul că în anul 2010 se împlinesc 230 de ani de la înfiinţarea învăţământului academic orădean şi 47 de ani de învăţământ universitar continuu la Oradea. Cu acest prilej, rectorul a prezentat o situaţie la zi a instituţiei şi a menţionat că, în prezent, Universitatea din Oradea are 18 facultăţi, cu 124 de specializări de licenţă, 67 de programe de masterat şi 10 domenii de doctorat, la care studiază 25.000 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi. Din rândul celor 18 facultăţi face parte şi Facultatea de Teologie Ortodoxă "Episcop Dr. Vasile Coman", continuatoare a vechii Academii Teologice din Oradea, închisă abuziv de către regimul comunist. Facultatea a luat fiinţă în 1991 şi oferă în prezent trei domenii universitare de studii de licenţă: teologie ortodoxă pastorală, cu o durată de studii de patru ani, teologie ortodoxă didactică şi teologie ortodoxă socială, ambele cu o perioadă de studii de trei ani. În programele de studiu sunt cuprinse şi trei specializări la cursurile de master: teologie sistematică pe fundamente biblice şi patristice, istorie bisericească şi gândire creştină şi teologie pastorală aplicată, având 300 de studenţi masteranzi.
Rolul Facultăţii de Teologie
Mesajele de încurajare adresate studenţilor au fost încununate de cuvântul PS Sofronie care, în cadrul acestei manifestări, a subliniat faptul că omul este o fiinţă euharistică, înzestrată cu disponibilitatea de a mulţumi. Pe această cale, Preasfinţitul Sofronie a mulţumit încă o dată conducerii universităţii pentru conferirea titlului de Doctor Honoris Causa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul primei vizite canonice a Preafericirii Sale pe meleagurile bihorene. Totodată, Preasfinţitul Sofronie a subliniat rolul important şi benefic al Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Episcop Dr. Vasile Coman", în cadrul universităţii din Oradea. La finalul cuvântării sale, Episcopul Oradiei şi-a exprimat dorinţa ca anul universitar care începe să fie sub binecuvântarea şi purtarea de grijă a lui Dumnezeu.
Festivitatea de deschidere a noului an universitar s-a încheiat cu inaugurarea şi vizitarea noii biblioteci a universităţii orădene, a doua ca mărime dintre bibliotecile universitare din ţară, fiind dotată cu sisteme informaţionale de ultimă oră şi cu un bogat fond de carte, însumând 300.000 de volume.