La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Valea Vaserului va fi închisă turiştilor până în 2009
▲ Directorul Parcului Natural Munţii Maramureşului, ing. Costel Bucur, a spus că singura modalitate de a ajunge în Valea Vaserului este cu mocăniţa, iar linia ferată a fost distrusă de inundaţiile care au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute ▲ „În acest an, ar putea fi reparat un tronson de aproximativ 15 kilometri de cale ferată, din cei 70 de kilometri distruşi de ape şi de alunecările de teren“, este de părere directorul parcului ▲
Zona turistică a Văii Vaserului, din Munţii Maramureşului, situată în apropierea graniţei cu Ucraina, ar putea fi închisă iubitorilor muntelui până în 2009. Directorul Parcului Natural Munţii Maramureşului, ing. Costel Bucur, a declarat, ieri, că Valea Vaserului ar putea fi redată circuitului turistic abia după reparaţia căii ferate cu ecartament îngust, pe care circulă mocăniţa (n.r. - fost tren forestier, utilizat în prezent pentru transportul turiştilor). Directorul parcului a spus că singura modalitate de a ajunge în Valea Vaserului este cu mocăniţa, iar linia ferată a fost distrusă de inundaţiile care au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute. „În acest an ar putea fi reparat un tronson de aproximativ 15 kilometri de cale ferată, din cei 70 de kilometri distruşi de ape şi de alunecările de teren“, este de părere ing. Costel Bucur. Pentru repararea căii ferate vor trebui căutate „soluţii ingenioase“. Lucrările de reparaţie a căii ferate din defileul Valea Vaserului sunt destul de complicate, din cauza distrugerii terasamentului de cale ferată, dar şi a lipsei pământului, care a fost măturat de ape. Directorul Parcului Naţional consideră că tehnicienii care se vor ocupa de reparaţia căii ferate vor trebui să caute soluţii ingenioase, pentru a putea reamplasa linia mocăniţei. Valea Vaserului este considerată zona cu peisajul cel mai sălbatic din Munţii Maramureşului şi este preferată de turiştii români şi străini pentru frumuseţea peisajului şi călătoria cu mocăniţa. Administratorii parcului au precizat că inundaţiile au blocat mocăniţa în Valea Vaserului, iar readucerea acesteia la bază va fi posibilă abia după refacerea căii ferate.