În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Valurile vieţii nu-i înghit pe cei statornici în credinţă
În Duminica a IX-a după Rusalii (Umblarea pe mare - Potolirea furtunii), ierarhii transilvăneni au transmis credincioşilor îndemnul de a-şi păstra şi întări statornicia în credinţă. De asemenea, în această duminică au fost resfinţite mai multe lăcaşuri de cult.
Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a resfinţit Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Parohia Broşteni, Protopopiatul Sălişte, judeţul Sibiu. Resfinţirea bisericii din sat, în Duminica a IX-a după Rusalii, a fost pentru locuitorii Broşteniului un bun prilej de a-şi etala costumele populare şi de a se aduna la marea sărbătoare. Alături de enoriaşi, la eveniment au mai luat parte şi credincioşi din satele apropiate, dar şi mulţi fii ai satului, reîntorşi pentru câteva zile pe meleagurile natale. Aşa cum se obişnuieşte în satele ardelene, IPS Mitropolit Laurenţiu a fost întâmpinat de autorităţile locale la intrarea în Broşteni, cu o trăsură şi cu feciori călare.
IPS Mitropolit Laurenţiu a târnosit lăcaşul de cult ungându-l în exterior cu Sfântul şi Marele Mir şi stropindu-l cu apă sfinţită, iar în interior a reînveşmântat Sfânta Masă şi a sfinţit pictura. După slujba de sfinţire, a urmat Sfânta Liturghie, oficiată de ierarh în biserica resfinţită. Din soborul de preoţi au făcut parte: protopopul de Sălişte, Ioan Ciocan, parohul Emilian Cameliu Artene-Piloiu şi alţi slujitori ai sfintelor altare de la parohiile învecinate. La slujbă au fost prezente şi oficialităţi judeţene şi locale, între care preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, vice-preşedintele aceleiaşi instituţii, Ion Banciu, reprezentaţi ai Prefecturii sibiene, primarul comunei Păuca, Nicolae Dancu, şi alte oficialităţi. Răspunsurile liturgice au fost date de o parte a Grupului psaltic „Sfântul Andrei Şaguna“ al Facultăţii de Teologie din Sibiu.
Statornicia în credinţă
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a explicat Evanghelia duminicii, în care ne sunt relatate minunile umblării pe mare a Mântuitorului Iisus Hristos şi a potolirii furtunii.
“Vedem cu toţii în această Evanghelie că, ori de câte ori ne-am afla pe valurile vieţii, în furtună, Mântuitorul Iisus Hristos este aproape de noi. El merge pe valurile acestei învolburate mări ca să ne iasă nouă în întâmpinare. Avem şi o mărturie a neputinţei firii omeneşti prin Sfântul Apostol Petru. Chiar şi atunci când Dumnezeu ne oferă dovezi clare, tot ne îndoim în sufletul nostru, în credinţa noastră. Cuvintele de mustrare ale Mântuitorului Hristos către Petru: «Puţin credinciosule, pentru ce te-ai îndoit?» pot deveni pentru noi cuvinte de întărire. Să nu ne îndoim, chiar dacă Dumnezeu ne dă încercări, necazuri şi suferinţe! El nu ne lasă singuri niciodată dacă noi rămânem statornici în credinţă“, a subliniat Părintele Mitropolit.
Apoi, ierarhul i-a felicitat pe credincioşii din Broşteni pentru renovarea lăcaşului de cult şi pe autorităţile locale pentru sprijinul acordat. IPS Mitropolit Laurenţiu i-a îndemnat pe enoriaşi să fie, şi de aici înainte, alături de paroh în lucrarea pastoral-misionară, să participe la slujbele religioase şi să primească Sfintele Taine.
La finalul Sfintei Liturghii, parohul a fost hirotesit sachelar. Primarul Comunei Păuca, Nicolae Dancu, a primit distincţia „Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei“, iar Consiliul local, Adunarea şi Consiliul parohiale şi alţi binefăcători au primit acte de cinstire din partea ierarhului. Părintele Artene-Piloiu le-a mulţumit ierarhului, preoţilor, oaspeţilor şi credincioşilor pentru prezenţa la sfinţire şi pentru sprijinul acordat parohiei. Părintele i-a oferit în dar ierarhului o icoană a Maicii Domnului.
Biserica din Broşteni a fost zidită în perioada 1969-1973, prin strădaniile credincioşilor păstoriţi la acea vreme de preotul Ioan Turcu-Cenade. Din 1971, lucrările au fost preluate de preotul Vasile Bichiş, iar în 1976 a fost sfinţită, prin punere de moaşte în Sfânta Masă. Lăcaşul de cult a fost renovat în totalitate şi pictat în ultimii doi ani, sub conducerea parohului Emilian Cameliu Artene-Piloiu şi cu sprijinul Primăriei Comunei Păuca, a Consiliului Judeţean Sibiu şi a enoriaşilor. Pe lângă pictură, în interior a mai fost schimbată pardoseala şi s-au mai realizat şi alte lucrări de înfrumuseţare. Pictura a fost realizată de Dorel Beşleagă din Sibiu.
IPS Mitropolit Andrei, la Bistriţa
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Municipiul Bistriţa. Ierarhul a fost întâmpinat de un sobor de preoţi şi mulţime de credincioşi la biserica protopopiatului, unde a săvârşit Sfânta Liturghie. Din sobor a făcut parte şi protopopul de Bistriţa, Alexandru Vidican.
După momentul citirii pericopei evanghelice, aceea a Umblării pe Mare, IPS Mitropolit Andrei a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură intitulat „Biserica este corabia salvatoare“. „Steagul sub care înaintează Corabia mântuirii, care este Biserica, este Sfânta Cruce. Suntem încredinţaţi de acest lucru pentru că atâta vreme cât rămânem în Corabia mântuirii, valurile nu ne înghit. Domnul Iisus Hristos este Cel care conduce Corabia înspre limanul nemuririi. Iar în Corabie, pe lângă mulţimea Sfinţilor lui Dumnezeu este şi Maica Domnului“, a spus IPS Mitropolit Andrei.
Biserica protopopiatului Bistriţa, cunoscută şi cu numele „Biserica de Coroana“ este un monument istoric, cu trei faze de construire. Prima este din anul 1268, în stil pregotic. A doua din 1530, când a fost prelungită până la proporţiile actuale, iar a treia fază este din 1764, când s-au reconstruit contraforturile, capitelurile şi bolţile, în stil baroc. Din anul 1893, biserica aparţine comunităţii româneşti din Bistriţa. În casa parohială din anul 1680, monument istoric, funcţionează Protopopiatul Ortodox Bistriţa. Clădirea a fost restaurată în ultimii ani, din fonduri proprii ale celor trei parohii componente şi din fondurile protopopiatului. Biserica a fost sub-zidită, consolidată, retencuită în interior şi exterior şi pictată în tehnica frescă după canoanele bizantine, fiind dotată cu iconostas, strane sculptate, uşi şi ferestre noi, mobilier, instalaţii electrice, de sonorizare şi de încălzire, între anii 1975-2008. S-au efectuat numeroase şi ample lucrări de consolidare la acestă biserică monument istoric, cea mai veche clădire din municipiul Bistriţa.
După slujbă, IPS Mitropolit Andrei a luat parte la evenimentele aniversare organizate cu ocazia împlinirii a 450 de ani de la sfinţirea Bisericii Evanghelice din Bistriţa, la care au luat parte reprezentanţi ai diferitelor culte religioase şi mulţime de bistriţeni de diferite confesiuni şi naţionalităţi.
Ierarhul a făcut un apel la unitate în credinţă. „Pentru omul religios, biserica, spaţiul sacru are o importanţă unică. Acum noi împărtăşim bucuria comunităţii evanghelice şi împreună cu dânşii sărbătorim această biserică, care are 450 de ani. Dânşii ştiu că şi pentru noi, pentru comunitatea ortodoxă română, Biserica are o importanţă absolută. Dacă punem pe primul plan preocuparea spirituală, atunci şi România, şi întreaga comunitate europeană capătă un sens, o valoare“, a arătat IPS Mitropolit Andrei.
Resfinţirea bisericii din Parohia Rus
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a resfinţit biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Parohia Rus, Protopopiatul Jibou, şi a săvârşit Sfânta Liturghie în altarul de vară din curtea locaşului de cult.
Ridicată între anii 1891-1894, biserica din Parohia Rus a fost supusă unui amplu proces de reparaţii începând cu anul 2008, prin purtarea de grijă a parohului Alexandru Bande.
Astfel, în această perioadă, biserica a fost pictată pentru prima dată de la zidirea ei, exteriorul locaşului de cult a fost înnoit şi el, iar în curtea bisericii a fost ridicat un altar de vară. Toate aceste lucrări au fost posibile prin strădania şi contribuţia celor 220 de familii de vrednici credincioşi şi ale altor binefăcători.
Prima atestare documentară a satului Rus datează din anul 1325, dar descoperirile arheologice (fragmente ceramice, unelte din piatră, aramă şi bronz) demonstrează o locuire mai veche a aşezării. În epoca romană acest teritoriu făcea parte din zona sistemului de apărare roman a provinciei Dacia, în sectorul dintre castrele Tihău şi Căşeiu, în zona defensivă contra dacilor liberi, care trăiau la nord de Someş. În jurul anului 1350, familia Bánffy a colonizat aici populaţie slavă (rusini), de la care provine şi numele aşezării. Prima biserică cunoscută din localitatea Rus este biserica de lemn cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, fiind ridicată în anul 1709 şi care a dăinuit până în anul 1897, după încheierea lucrărilor la biserica de zid.
Pentru întreaga activitate pastoral-misionară, parohul Alexandru Bande a fost hirotesit iconom. De asemenea, la sfârşitul Sfintei Liturghii, au fost acordate diplome de merit celor care au ajutat în mod special la efectuarea lucrărilor de înnoire a locaşului de cult.
Resfinţire în Maramureş
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a resfinţit biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din Parohia Şieu II, Protopopiatul Vişeu, apoi a liturghisit şi a predicat. La sfârşitul Sfintei Liturghii, PS Iustin Sigheteanul a oferit parohului Ioan Iusco diploma „Gramata Episcopală“ pentru împodobirea bisericii cu pictura nouă, iar binefacătorii au primit diplome de vrednicie.