În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Veche icoană făcătoare de minuni adusă în Slobozia, județul Ialomița
Icoana Maicii Domnului „Eleousa” de la Mănăstirea Parva, din județul Bistrița-Năsăud, a fost adusă miercuri, 8 mai, în Episcopia Sloboziei și Călărașilor. Delegația care a însoțit icoana a fost întâmpinată la Catedrala Episcopală din Slobozia de Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, împreună cu peste 5.000 de clerici și credincioși. Evenimentul s-a desfășurat în contextul sărbătoririi celui de-al doilea hram al Mănăstirii „Sfinții Voievozi” din Slobozia, „Izvorul Tămăduirii”.
În continuare, după slujba de Te Deum, toți cei prezenți au pornit în procesiune pe străzile orașului spre Mănăstirea „Sfinții Voievozi”, unde icoana a fost așezată spre închinarea credincioșilor într-un baldachin special amenajat și împodobit cu flori.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Vincențiu a vorbit despre importanța evenimentului pentru întreaga eparhie: „A poposit una dintre cele mai vechi icoane din Biserica Ortodoxă Română. Este Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni și recunoscută ca atare de la o mănăstire străveche din Parva, Bistrița-Năsăud. Era o icoană din biserica de lemn a acestei mănăstiri, iar marii specialiști iconografi spun că este de la începutul secolului al 17-lea. Este o mare bucurie pentru că Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și-a arătat dragostea de frate întru Hristos și a oferit înalta binecuvântare pentru poposirea icoanei aici. Mulțumesc părintelui stareț și obștii monahale pentru că au acceptat ca acest tezaur spiritual al mănăstirii lor să poposească pentru câteva zile aici, în acest binecuvântat pământ al Bărăganului”.
Icoana va rămâne spre închinare la acest așezământ monahal din Slobozia până marți, 14 mai, se arată pe sf-esc.ro.