În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Veniturile medii ale românilor au fost de 804 lei/persoană
Veniturile totale medii lunare ale românilor au reprezentat, în termeni nominali, 2.318 lei pe gospodărie şi 804 lei pe persoană, în timp ce cheltuielile s-au ridicat la 2.098 lei lunar pe gospodărie (728 de lei pe persoană).
În primul trimestru din acest an, veniturile băneşti au fost, în medie, de 1.867 de lei lunar pe gospodărie (648 de lei pe persoană), iar veniturile în natură de 450 de lei lunar pe gospodărie (156 de lei pe persoană), informează Institutul Naţional de Statistică. Potrivit datelor prezentate de INS, în primele trei luni din acest an, veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 25% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural. În urban, veniturile gospodăriilor au provenit în proporţie de 60,6% din salarii, de 24,0% din prestaţii sociale, veniturile în natură reprezentând 9,2% din total. În rural, principala sursă a veniturilor gospodăriilor a reprezentat-o producţia agricolă, care a asigurat 39% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora a fost formată de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile băneşti din agricultură asigurând numai 4,3% din veniturile gospodăriilor din mediul rural. O contribuţie importantă la formarea veniturilor gospodăriilor rurale a revenit şi veniturilor din prestaţii sociale (26,3%) şi celor salariale (26,3%). Românii nu au ce să economisească Cheltuielile totale ale populaţiei au fost, în primul trimestru al acestui an, în medie, de 2 mii de lei lunar pe gospodărie (728 de lei pe persoană) şi au reprezentat 90% din nivelul veniturilor totale. Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.). Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei deţin o pondere foarte mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei.