„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Vernisajul expoziţiei „Dialog cu sacrul“, ediţia a IV-a
La Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din cartierul ieşean Galata a avut loc vineri, 26 septembrie 2014, vernisajul expoziţiei „Dialog cu sacrul“. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Reflexii ale patrimoniului ecleziastic ieşean în arta şi spiritualitatea naţională actuală“.
Iubitorii de artă au avut posibilitatea de a participa la sfârşitul săptămânii trecute la vernisajul expoziţiei „Dialog cu sacrul“, ediţia a IV-a. Aceasta a avut loc în cadrul proiectului „Reflexii ale patrimoniului ecleziastic ieşean în arta şi spiritualitatea naţională actuală“, întocmit de părintele paroh Mircea Stoleriu şi finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi. Expoziţia a adunat peste 40 de artişti din ţară şi din străinătate. În cadrul evenimentului, au susţinut alocuţiuni prof. dr. Petru Bejan, critic de artă, care a remarcat în mod deosebit calitatea lucrărilor expuse. Printre cei care au expus se numără: Marin Gherasim, Onisim Conta, Cela Namţu, Jeno Bartoş, Dragoş Pătraşcu, Felix Aftene, Zamfira Bârzu, Adrian Stoleriu, Eugen Harasim. Evenimentul s-a bucurat de participarea a doi artişti din Austria: Franz Schwelle şi Mariana Ioniţă. Din Republica Moldova, de la Chişinău, au participat Pavel Bălan, cineast, regizor, scriitor şi fotograf, şi Mihai Potârniche. „Prin valoarea lucrărilor expuse, prin numele sonore care sunt prezente, dar şi prin spaţiul generos oferit de galeria de artă sacră a bisericii noastre, expoziţia este una de înaltă ţinută“, a spus pr. paroh Mircea Stoleriu. În cadrul proiectului, s-au organizat atelierele de pictură, iconografie şi fotografie. Au participat peste 100 elevi de la Şcoala „Ion Simionescu“ şi de la Liceul Tehnologic Economic de Turism din Iaşi.
Lucrările lor au fost expuse într-un spaţiu special. Ele impresionează prin spontaneitate şi sinceritate, dar multe dintre ele manifestă reale calităţi artistice. În încheierea vernisajului, a avut loc o interesantă discuţie în cadrul unei mese rotunde la care au participat prof. dr. Petru Bejan, regizorul Pavel Balan, lect. dr. Puiu Ioniţă, lect. dr. Cristian Ungureanu, asist. dr. Adrian Stoleriu şi părintele Mircea Stoleriu, în calitate de moderator. Prin desfăşurarea proiectului „Reflexii ale patrimoniului ecleziastic ieşean în arta şi spiritualitatea naţională actuală“ s-a dorit şi s-a reuşit să se atragă atenţia asupra valorilor patrimoniului bisericesc care trebuie să fie un model şi o sursă de inspiraţie pentru tineri, pentru creatori şi pentru toţi cei care caută o cale de creaţie şi de realizare.