În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Veşmânt de sfinţenie pentru Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Sălişte, judeţul Sibiu
Pictura exterioară a Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din oraşul Sălişte, judeţul Sibiu, a fost sfinţită în Duminica a 22-a după Rusalii de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului şi locţiitor de episcop al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
Pictura a fost restaurată în ultima perioadă, iar prin celelalte lucrări de renovare şi de restaurare făcute în ultimii ani, lăcaşul de cult din Gruiul Săliştei a redevenit o biserică emblematică, o adevărată podoabă a monumentelor de spiritualitate din Mărginimea Sibiului. Biserica a fost ridicată la 1742 de familia Cândeştilor: Dumitru, Stana şi Oprea din Sălişte, care au donat grădina şi au ridicat biserica pe un loc înalt din comunitate, devenind străjer al Săliştei. La 1818 au fost adăugate clopotniţa şi tinda, conturându-se actuala formă a lăcaşului. Un urmaş al familiei ctitorilor, regretatul Ioan Meţiu, avea să doneze atât în timpul vieţii sale, cât şi după trecerea sa la cele veşnice în 2017, întreaga sa avuţie pentru restaurarea şi înfrumuseţarea lăcaşului de cult.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a sfinţit pictura şi a binecuvântat cu apă sfinţită lăcaşul de cult considerat a fi „Voroneţul Săliştei” prin frumuseţea sa aparte şi valoarea istorică.
După slujba de sfinţire a urmat Sfânta Liturghie, săvârşită de ierarh la Altarul de vară din curtea bisericii. În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit credincioşilor prezenţi Evanghelia duminicii, a pildei bogatului nemilostiv şi a săracului Lazăr.
„Bogatul din această pildă nu este numit, putea fi oricine. Pentru că nu ştia să se comporte potrivit darului pe care Dumnezeu i l-a făcut prin bogăţie, a fost şters numele lui. Săracul, în schimb, este menţionat cu numele, era numit Lazăr. (…) Noi trebuie să fim, după putinţa fiecăruia, binefăcători cu alţii şi din darurile pe care ni le dă Dumnezeu, să împărţim şi celorlalţi”, a spus ierarhul.
La final, preotul paroh Nicolae Bădilă a fost hirotesit iconom stavrofor, iar primarul din Sălişte, Horaţiu Răcuciu, a primit distincţia „Crucea şaguniană“ pentru laici. Adunarea şi Consiliul parohial din Parohia Sălişte II, restauratorii picturii, Primăria Săliște şi mai mulţi binefăcători au primit din partea ierarhului diplome de cinstire. În încheiere a avut loc o slujbă de pomenire la mormântul ctitorului Ioan Meţiu.