De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Veșmânt nou de har pentru biserica Parohiei „Sfântul Ioan”-Moși
Parohia „Sfântul Ioan”-Moși din Protopopiatul Sector 2 Capitală a primit duminică, 17 iulie, vizita Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Ierarhul a târnosit biserica parohială, care a trecut printr-un amplu proces de restaurare și consolidare, iar în continuare a săvârșit Sfânta Liturghie în interiorul lăcașului de rugăciune, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La final, donatorii și binefăcătorii care au ajutat la realizarea lucrărilor efectuate la această biserică au primit distincții din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
După lucrările de restaurare, consolidare și înfrumusețare atât a lăcașului de cult, cât și a clădirilor anexe și a curții, realizate în perioada 2012-2022, biserica ocrotită de Sfântul Proroc Ioan Botezătorul și Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie, Episcopul Magneziei, a fost târnosită la împlinirea a 214 ani de la prima sfințire din data de 17 iulie 1808. Pentru a încununa acest moment deosebit din viața comunității, biserica a primit și un al treilea hram: „Acoperământul Maicii Domnului”. De asemenea, credincioșii s-au putut închina și la Icoana Maicii Domnului „Grabnic Ajutătoarea”, care datează din anul 1871, păstrată în patrimoniul sacru al parohiei.
După așezarea sfintelor moaște în piciorul Sfintei Mese și pecetluirea prestolului, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a săvârșit Sfânta Liturghie în interiorul bisericii, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte: părintele Mihai Popescu, protopop al Protoieriei Sector 2 Capitală; părintele paroh Alexandru Constantin Mortici; pr. Florian Valentin Temeș și pr. Mihail-Gabriel Iancu, slujitori la această parohie; pr. Laurențiu Lazăr de la Parohia Iancu Nou-Bălăneanu; diac. Zarko Markovski, slujitor la Parohia „Sfântul Ioan”-Moși, precum și alți preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul le-a explicat celor prezenți principalele învățături care se desprind din pasajul evanghelic de la Matei 8, 28-34; 9, 1: „Din Sfânta Evanghelie învățăm că puterea diavolului este foarte mică. El nu este atotputernic. Dacă nu primește îngăduință, nu poate face nimic. De aceea, toți cei care își pun nădejdea în Dumnezeu vor putea lupta împotriva lui. Părinții Bisericii ne vorbesc despre un război nevăzut, care se va da fiecăruia dintre noi până la sfârșitul vieții noastre. Lupta duhovnicească a creștinului se încheie la mormânt. (…) În Evanghelia de astăzi mai vedem că cel care a fost vindecat de către Mântuitorul a cerut să meargă împreună cu El. Dacă altădată Domnul a chemat un număr de ucenici pe care să-i învețe cuvintele propovăduirii Sale, de această dată cel care fusese demonizat I-a cerut Domnului să-i dea voie să-L urmeze. Mântuitorul l-a refuzat, oferindu-i altă șansă. I-a spus să meargă și să propovăduiască celor din ținutul acela spunându-le cât bine i-a făcut Dumnezeu. Chemarea aceasta la apostolat, la predicarea minunilor și a vindecărilor pe care le săvârșește mereu Domnul, ni se adresează și nouă. Fiecare dintre noi am văzut lucruri minunate în viața noastră și a altora. Ne-am bucurat de mari daruri și vindecări, de lucruri pe care adeseori le-am simțit din preaplinul iubirii lui Dumnezeu. Și noi suntem îndemnați să propovăduim altora cât bine ne-a făcut Dumnezeu”.
„Biserica este locul în care Dumnezeu lucrează”
De asemenea, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a subliniat că Biserica este locul care ne ajută să ne izbăvim de lucrarea celui rău. „Această lucrare va găsi întotdeauna un moment pentru a ne robi, iar atâta vreme cât suntem robiți, suntem ținuți ca de niște lanțuri puternice, care nu ne îngăduie să ne apropiem de Dumnezeu. Ruperea acestor lanțuri ale neputințelor personale, ale unor foarte preocupante griji pe care le avem față de lucrurile acestei lumi, se va produce atunci când Îl vom căuta pe Dumnezeu în Biserica Lui. În această biserică, dar și în altele, Dumnezeu ne așteaptă pentru a ne dărui binecuvântarea Sa. Biserica este locul în care Dumnezeu lucrează, iar puterea celui rău nu are stăpânire asupra noastră. Locuitorii din cetate, văzând paguba care s-a făcut după aruncarea turmei de porci de pe țărm în mare, au fost profund afectați. Păzitorii porcilor le-au spus celor din cetate despre pagubă, dar și despre vindecarea demonizatului, dar oamenii au prețuit mai mult turma decât binele unui om. Știm cât înseamnă sufletul unui om. Este mai valoros decât orice tezaur. Locuitorii din ținutul acela nu au înțeles și, mai mult decât atât, I-au cerut Mântuitorului să plece. Noi trebuie să-L rugăm stăruitor pe Domnul să rămână cu noi în fiecare zi a vieții noastre să ne ajute să ne izbăvim de lucrarea celui rău”, a reliefat Preasfinția Sa.
Diplome şi distincţii din partea Patriarhului României
La final, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a acordat, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe, distincţii şi diplome celor care s-au remarcat prin contribuţia lor la lucrările de consolidare, restaurare şi înfrumuseţare a bisericii. Părintele paroh Alexandru Constantin Mortici a primit rangul de iconom stavrofor; părintele coslujitor Florian Valentin Temeș a primit rangul de sachelar; diaconul Zarko Markovski a primit Diploma comemorativă 2022 - „Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ” cu medalie.
De asemenea, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni; Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru mireni; Ordinul „Maria Brâncoveanu”; Diploma comemorativă 2022 - „Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ” cu medalie; Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor și Distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului au fost oferite mai multor persoane care s-au distins prin contribuţia lor.