De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Veșmântul harului pentru o nouă biserică închinată Cuviosului Antonie cel Mare
Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci a fost o zi de sărbătoare pentru credincioșii din satul Glod, comuna Moroieni, judeţul Dâmbovița. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a săvârșit slujba de târnosire a primei biserici din parohie cu hramul „Sfântul Antonie cel Mare”.
Evenimentele liturgice au debutat de dimineață cu slujba de sfințire a apei și rânduiala de înconjurare și sfințire a exteriorului noului locaș de cult, săvârșite de chiriarhul locului, momente pline de profunzime duhovnicească și semnificație teologică. A urmat apoi slujba de sfințire a interiorului bisericii, care a fost precedată de ceremonialul special de așezare a unor părticele de sfinte moaște în piciorul Mesei Altarului și târnosirea acesteia. Înaltpreasfințitul Părinte Nifon a săvârșit apoi Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de slujitori.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a arătat importanța deosebită pe care un locaș de cult o are pentru viața de credință din parohie, fiind centrul sacramental și moral al comunității de credință, simbol al valorilor noastre ortodoxe și românești, precum și semn al solidarității credincioșilor. Ierarhul a explicat că lucrarea de edificare a unui nou locaș de cult presupune jertfă și dăruire, atât din partea clericilor, cât și din partea mirenilor.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa l-a hirotesit întru iconom stavrofor pe preotul paroh Ion Daniel Casandrescu.
Așa cum este obiceiul, credincioșii prezenți, bărbați și femei, au intrat pentru a se închina, până seara târziu, în Sfântul Altar, această ocazie unică fiind posibilă numai în ziua târnosirii.
Noua biserică parohială a fost construită, în ultimii 12 ani, în formă de cruce, cu o singură turlă pe naos şi pridvor închis, fiind pictată în tehnica fresco, cu efortul şi străduinţa preotului paroh Ion Daniel Casandrescu, cu sprijinul Consiliului Local al Comunei Moroieni, Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Secretariatului de Stat pentru Culte, prin contribuţia jertfelnică a enoriaşilor parohiei. Un sprijin important a fost primit de la SC Romcif SA Fieni, prin director ing. Anton Rădulescu.
Pentru întreaga implicare, Mihai Laurențiu Moraru, primarul comunei Moroieni, a primit o distincție din partea Înaltpreasfinției Sale.