La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Veșmântul Sfintei Mucenițe Filofteia adus la Aleşd, în Episcopia Oradiei
În Duminica de dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, 12 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a efectuat o vizită frățească în Episcopia Oradiei, pentru a oferi în dar bisericii Parohiei Aleșd I cinstitul veșmânt al Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș, ocrotitoarea copiilor și tinerilor, precum și a întregii Eparhii a Argeșului și Muscelului.
Racla cu veșmântul Sfintei Mucenițe Filofteia a fost așezată spre închinare în mijlocul lăcașului de cult, iar Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic și Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, au săvârșit Dumnezeiasca Liturghie.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a rostit un cuvânt de învățătură, iar la final a oferit preotului paroh Călin Dănuț Ioniță distincția Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, „Crucea Basarabă”.
Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie a evidențiat importanța prezenței sfinte și sfințitoare a veșmântului „Sfântuliței”, cum este numită Sfânta Filofteia de către argeșeni, prin care se aduce binecuvântare asupra tuturor copiilor și tinerilor care încep noul an școlar, dar mai ales tuturor credincioșilor care o iubesc și îi cer cu credință mijlocirea. Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie a adus mulțumiri Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru părinteasca purtare de grijă și pentru această binecuvântare care se răsfrânge asupra întregii Episcopii a Oradiei, manifestându-și recunoștința și față de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic pentru dragostea și generozitatea sa față de credincioșii eparhiei orădene.
La final, pr. paroh Călin Dănuț Ioniță a oferit fiecărui ierarh câte o cruce de binecuvântare și câte o icoană.