La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Veşminte noi pentru casele sufletului şi trupului
Timp de peste 10 ani, preotul Eugen Cucu a slujit într-o capelă amenajată în incinta Spitalului Clinic de Urgenţă "Bagdasar-Arseni" din Capitală. În urma lucrărilor de consolidare şi modernizare a clinicii s-a luat hotărârea ca paraclisul închinat Sfântului Alexandru să fie închis, iar în locul acestuia să se înalţe un nou lăcaş de cult.
Lucrările la noua biserică au început acum trei ani, iar în prezent se fac pregătirile pentru începerea şantierului de pictură. În acest context, PS Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a săvârşit slujba Aghesmei mici, binecuvântând biserica, saloanele spitalului şi pe pacienţii internaţi aici. Noul lăcaş de cult va avea ocrotitori pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie şi Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. "Nu este o biserică măreaţă, dar suntem mândri că există. Nu este un lucru de care să facem mare paradă, dar suntem mulţumiţi sufleteşte că am reuşit ceea ce ne-am propus. Existenţa unei biserici în spital nu cred că mai este pusă la îndoială de către cineva. În cei 14 ani de slujire aici am constatat, şi domnii doctori ştiu acest lucru, că într-adevăr aforismul: "Doctorul tratează, dar Dumnezeu vindecă" a fost, este şi va rămâne actual. De aceea, conlucrarea medicului pe partea fizică a omului în suferinţă cu părintele, care are în grijă partea sufletească a aceluiaşi om în suferinţă, trebuie să nu sufere nici un rabat. Vă mulţumesc tuturor, celor ştiuţi şi neştiuţi care cu un gând bun, cu o vorbă frumoasă m-aţi susţinut realmente spre a putea astăzi să ne rugăm într-o biserică nouă şi frumoasă", a precizat pr. Eugen Cucu, de la biserica Spitalului Clinic de Urgenţă "Bagdasar-Arseni" din Bucureşti. Acest deziderat al preotului, al cadrelor medicale, dar şi al pacienţilor care trec vremelnic pe la acel spital, a devenit realizabil datorită unei familii de buni credincioşi, Daniela şi Mihai Rotaru, şi comitetului director condus de managerul Anca Bulimar. "Nihil sine Deo" Pronia dumnezeiască a făcut ca, pe lângă binecuvântarea lucrărilor de ieri de la noua biserică din curtea Spitalului Clinic de Urgenţă "Bagdasar-Arseni", astăzi să se inaugureze şi spitalul nou, consolidat şi modernizat. "Am primit misiunea de a iubi pe ceilalţi şi de a ne dărui lor cu toată fiinţa noastră. Ce poate fi mai înălţător decât să fii unul dintre ucenicii Lui, cu datoria supremă de a salva vieţi! Pe sigla Spitalului "Bagdasar-Arseni" scrie: "Nihil sine Deo", şi spun că nimic nu este mai adevărat decât acest lucru. Aceste cuvinte le-am simţit în fiecare zi a existenţei mele şi, cu atât mai mult, din ziua când m-am alăturat dvs., un colectiv de oameni minunaţi. De aceea, trebuie să mulţumim zilnic pentru toate darurile pe care ni le-a făcut, pentru că iubim şi suntem iubiţi, suferim şi putem să iertăm şi, mai presus de toate, trăim şi luptăm pentru viaţă", a mărturisit managerul Spitalului Clinic de Urgenţă "Bagdasar-Arseni", Anca Bulimar.