De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Viața parohiilor: Biserica parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din Dristor, ridicată în mai puţin un an
▲ Parohia „Soborul Sfântului Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului” din strada Râmnicu Sărat, nr. 7, din sectorul 3 al Capitalei, are o nouă biserică ▲ Construită în mai puţin de un an, biserica a fost sfinţită luna trecută, de ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel ▲ În curând, se va da în folosinţă şi o casă socio-diaconală, în care se vor desfăşura toate activităţile sociale şi culturale ale parohiei ▲
Părintele Ionel Chinţoiu a devenit, prin concurs, iniţial, paroh la Dudeşti Cioplea II, la o bisericuţă mică, ascunsă printre blocuri. Observând însă dorinţa oamenilor din cartier, care erau nevoiţi, în duminici şi sărbători, să meargă la alte biserici, după scurt timp, s-a hotărât ca, în raza sectorului pe care îl păstorea, să ridice o biserică mai mare. Astfel, s-a înfiinţat noua parohie cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”. „Împlinesc 30 de ani de preoţie, sunt la deplina mea maturitate preoţească şi mi-am propus să rămână ceva în urma mea. Am lăsat Buzăul, unde am slujit 19 ani, şi am venit la Bucureşti cu mult entuziasm şi nădejde că pot sluji lui Dumnezeu şi oamenilor. De când am ajuns, am zis că trebuie să scoatem biserica la stradă, de acolo, dintre blocuri. În sectorul meu de pastoraţie am alergat pentru a obţine un teren pe care am gândit de la început să construim o biserică frumoasă”, ne-a spus părintele Ionel Chinţoiu.
Temelia bisericii a fost pusă în 2006, la sfârşitul lunii noiembrie. Iniţial, s-a lucrat doar câteva zile, până la Crăciunul acelui an, apoi, lucrările au fost reluate la începutul anului 2007, fiind finalizate din martie până în septembrie. În şapte luni, noua biserică a fost ridicată, acoperită cu tablă de cupru, finisată pe dinafară, iar faţada - lucrată cu materiale dintre cele mai bune. În iarna anului 2008, a fost tencuit interiorul, astfel încât Biserica a fost ridicată în mai puţin de 12 luni. Toţi cei cu inima bună s-au alăturat ridicării frumosului aşezământ bisericesc. Deşi resursele au fost mici, lucrările nu s-au întrerupt niciodată şi, astfel, s-a putut construi biserica într-un timp aproape record.
Anul acesta, la 29 iunie, s-a sărbătorit pentru prima dată hramul bisericii. Cu această ocazie, Preafericitul Patriarh Daniel l-a delegat pe PS Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, să săvârşească slujba târnosirii bisericii, iar pomelnicele tuturor celor care au participat la zidirea lăcaşului au fost aşezate, după rânduială, la piciorul sfintei mese, spre veşnică pomenire.
Cursuri de legislaţia muncii, pentru cazurile sociale
La etajul bisericii, deasupra cafasului, părintele Ionel Chinţoiu a amenajat, spre cinstirea Sfântului Ioan Botezătorul, primul ocrotitor al parohiei, un mic paraclis în care vin şi stau credincioşii, la sărbători mai mari, iar în curând, vor putea vedea aici, pe ecrane mari, slujba din biserică.
În restul timpului, când nu au loc slujbe în biserică, părintele paroh organizează, în paraclis, diverse activităţi pentru cei din comunitate. În prezent, desfăşoară, în parteneriat cu o organizaţie neguvernamentală, cursuri de legislaţia muncii, pentru cazurile sociale din parohie, care au nevoie de suport pentru a-şi găsi un loc de muncă. În urma acestui curs, susţinut în cadrul parohiei, cei prezenţi vor obţine o diplomă care le va fi de folos în demersul lor. „Toate aceste activităţi administrative şi sociale le organizăm cu gândul de a întemeia o comunitate duhovnicească în mijlocul unui cartier aglomerat, lipsit de biserică. Pătrunderea Bisericii în casa omului şi în sufletul lui este o prioritate a comunităţii de la Parohia «Sfântul Ioan Botezătorul» din cartierul Dristor”, a mai spus parohul Ionel Chinţoiu.
Casă socio-diaconală cu două etaje
În curtea bisericii, părintele împreună cu credincioşii s-au îngrijit să ridice şi o clădire în care se vor desfăşura, cu timpul, toate activităţile sociale şi culturale ale parohiei. Părintele paroh a identificat deja 70 de familii, cazuri sociale care au nevoie de ajutor, şi, în prezent, le ajută prin voluntari de la biserică. Aceştia merg şi îi cercetează şi îi ajută cu ce au nevoie. În scurt timp, cei nevoiaşi vor putea lua o masă, zilnic, la cantina care se amenajează la unul dintre etajele clădirii. Preotul paroh este sigur că toţi cei din comunitate vor participa pentru susţinerea acestor acţiuni sociale.
„Biserica a început printr-un dar al unor credincioşi catolici”
Demersurile pentru construirea bisericii, în parohia Dudeşti Cioplea II, au început în anul 2002. Autorităţile locale l-au înştiinţat însă pe parohul bisericii că locaţia pe care o solicita era revendicată de mai mulţi foşti proprietari. A aflat, astfel, că existau trei dosare care solicitau locul viitoarei biserici. Pentru fiecare dosar erau câte şapte rudenii, în total 16 persoane, iar pr. Chinţoiu a trebuit să le identifice pe fiecare. S-a făcut un acord asupra sumei pe care trebuia s-o restituie ca despăgubire, apoi proprietarii au dat o declaraţie notarială, conform căreia sunt de acord cu suma pe care o primesc în schimbul terenului pe care îl au în litigiu cu Primăria. De asemenea, au mai dat o nouă declaraţie, prin care renunţau la notificare, în favoarea construirii noii biserici. „Toate aceste 16 persoane erau de confesiune catolică. În spatele nostru, este o biserică catolică. Aici a fost comuna Dudeşti-Cioplea, locuită de foarte mulţi grădinari, de neam sârb, catolici, dar toţi, oameni foarte buni. N-au fost împotrivă, ba chiar s-au bucurat mult că pot ajuta la zidirea unei biserici. Practic, biserica a început printr-un dar al unor credincioşi catolici, pentru că despăgubirea a fost mai mult simbolică. În octombrie 2005, am intrat în posesie şi am început să facem primii paşi spre construirea noii biserici. Dumnezeu m-a inspirat să aleg atunci hramul „Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel”, lucru pentru care s-au bucurat foarte mult primii noştri donatori, ştiut fiind faptul că aceşti doi Apostoli se bucură de o evlavie specială în rândul credincioşilor catolici”, a explicat parohul bisericii din cartierul Dristor.