Marți, 7 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Sfântul Dumitru” Narcisa, Bacău, din sobor făcând parte preoții slujitori ai acestui sfânt chivot băcăuan și alți preoți băcăuani. La slujbă au participat credincioșii parohiei, precum și alți pelerini veniți pentru împreună-rugăciune la ceas de sărbătoare închinată Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.
Viaţa parohiilor: Cea mai „tânără“ parohie din Protopopiatul Darabani
▲ O nouă filie din Protopopiatul Darabani a fost transformată în parohie ▲ De o lună de zile, sătenii din Gârbeni nu mai sunt nevoiţi să parcurgă peste 3 kilometri până în localitatea Halna, pentru a participa la Sfânta Liturghie ▲ Pe viitor, oamenii vor să construiască o nouă biserică ▲
Biserica „Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir“ din satul Gârbeni, Protopopiatul Darabani, îşi sărbătoreşte luni, 26 octombrie, hramul. Părintele Paul Andrei Verniceanu a fost numit preot paroh la fosta filie, care a aparţinut parohiei din comuna Halna, pe 26 septembrie anul acesta. Sfântul lăcaş, care seamănă mai mult cu o casă ţărănească, a fost găsit de noul preot într-o stare de degradare avansată din punctul de vedere al tencuielii, al mobilierului. „Am încercat sa reabilităm lucrurile cât a fost cu putinţă. Ne-am mobilizat foarte bine, acum în pragul sărbătorii satului; biserica are un alt aspect, o altă înfăţişare“, ne-a spus pr. Paul Verniceanu. Biserica din Gârbeni a fost construită din chirpici în anul 1935, pentru oficierea slujbelor de înmormântare. Singurele date despre sfântul lăcaş de cult sunt reprezentate de o inscriptie pe sfânta masă în care sunt notate anul ridicării sfântului lăcaş şi două nume, care, probabil, sunt ale ctitorilor. „Vrem să ne apucăm de ridicarea unei noi biserici în decursul timpului. Oamenii sunt entuziasmaţi de faptul că se va construi un nou sfânt lăcaş şi chiar îşi doresc foarte foarte mult acest lucru. Sunt primul preot paroh din acest sat, pentru că înainte aici a fost filie a bisericii din comuna Halna. Sperăm să strângem ceva fonduri pentru a demara toate acţiunile de construcţie“, a mai adăugat părintele paroh. „Este greu, dar nădăjduim că dragostea oamenilor faţă de biserică va fi mare“ Din cauza faptului că biserica din Gârbeni a fost folosită doar pentru oficierea slujbelor de înmormântare, nu a fost dotată corespunzător cu obiecte liturgice şi cărţi. Astfel, pentru săvârşirea slujbelor, parohia Gârbeni a fost nevoită să împrumute obiectele liturgice de la parohia din Halna. Cele 150 de familii din Gârbeni au fost aproape de noul preot paroh şi au contribuit cu diverse sume de bani la achiziţionarea celor necesare pentru oficierea sfintelor slujbe. „În parohia noastră, conceptul de biserică este foarte bine dezvoltat în ceea ce priveşte credinţa şi tradiţia. Oamenii au primit o învăţătură despre tradiţie şi despre credinţa ortodoxă, pe care le-au păstrat şi, mai mult decât atât, încearcă să le transmită mai departe. Ceea ce ne bucură este faptul că oamenii îşi doresc foarte mult ridicarea unei noi biserici. Asta spune foarte mult despre educaţia pe care au primit-o de la părinţii lor. Ştim că este foarte greu, dar nădăjduim că dragostea oamenilor faţă de biserică va fi mare“, a mai adăugat părintele paroh. Odată cu ridicarea unei noi biserici, noul preot paroh din Gârbeni vrea să demareze şi lucrările pentru construirea unei case praznicale.