La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Viaţa parohiilor: Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, aniversaţi în parohii
▲ Mai multe biserici de parohie şi mănăstire din ţară sunt închinate Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel ▲ În această seară, în biserici, se va oficia slujba Vecerniei, urmând ca, mâine, să fie săvârşită slujba Sfintei Liturghii ▲
Una dintre cele mai vechi biserici din Capitală care poartă hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, datează din 1636 şi se află în sectorul 5. Biserica, aflată în zona Bucov, îşi va sărbători anul acesta hramul începând din această seară, când se va săvârşi, la ora 18, vecernia, litia şi acatistul, iar mâine dimineaţă, la ora 9:30, va începe Sfânta Liturghie ce urmează a fi săvârşită de către un sobor de cinci preoţi. De la parohul bisericii, părintele Iordăchescu Nicolae, am aflat că „mâine, după Sfânta Liturghie, parohia va oferi celor prezenţi pachete cu mâncare, deoarece există lucrări de restaurare şi nu se poate organiza obişnuita agapă frăţească, care are loc în fiecare an la hram sau la alte praznice împărăteşti“. La Biserica Belvedere care are, pe lângă hramul „Sfinţii Apostoli“ şi hramul „Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina“, care se prăznuieşte pe 25 noiembrie, slujba hramului de anul acesta va începe la ora 8, iar după săvârşirea Sfintei Liturghii şi a parastasului pentru cei adormiţi va avea loc o agapă pentru ostenitorii bisericii, iar toţi cei prezenţi la slujbă vor primi pachete cu alimente, după cum ne-a spus pr. paroh Liviu Popa. Construită în anii 1934-1940, biserica este situată în partea de nord-vest a Capitalei, pe malul stâng al Dâmboviţei, în mijlocul cartierului Regie. Parohia Apostol, aflată pe Calea Văcăreşti nr. 143, sectorul 3, în cadrul protoieriei III Capitală, va sărbători ziua hramului începând cu slujba Vecerniei şi a celorlalte rânduieli specifice sărbătorii, iar mâine, după Sfânta Liturghie, ce va începe la ora 8:30, 120 de persoane care sunt cazuri sociale ale comunităţii de acolo vor primi pachete consistente cu mâncare şi unele daruri duhovniceşti. Ridicată în 1763, pe locul unei fostei mănăstiri, într-un cartier muncitoresc, a primit hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“. La începutul secolului al XIX-lea, a fost renovată de către Apostol Velicu Băcanu, fiind o biserică a breslelor. Tot atunci, a primit şi al doilea hram, „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“. În prezent, părinţii slujitori la altarul acestei biserici, pr. Ioan Sache şi pr. Marin Sârbu, se străduiesc, împreună cu credincioşii pe care-i păstoresc, să consolideze lăcaşul de cult. În anul 2006, s-a refăcut integral acoperişul şi pictura, iar în prezent, se lucrează la construirea unui aşezământ social. (Ciprian BÂRA)