„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Victimele Holocaustului, comemorate la Arad
Momentul comemorativ dedicat Zilei Holocaustului în România, desfăşurat la Arad, a avut loc loc luni, 11 octombrie, la Cimitirul neolog vechi din cartierul Arad - Grădişte, în prezenţa reprezentanţilor cultelor religioase, a prefectului judeţului Arad şi a reprezentanţilor altor instituţii. Din partea Arhiepiscopiei Aradului au participat, din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Timotei, părintele Vasile Pop, consilier cultural, părintele Codin Şimonca- Opriţa, directorul Seminarului Teologic Ortodox Arad, şi părintele pensionar Emil Roman, precum şi elevi seminarişti.
Cu acest prilej, preşedintele comunităţii evreilor din Arad a făcut o prezentare a situaţiei comunităţilor evreieşti, la nivel internaţional, naţional şi local. A evidenţiat faptul că Aradul este un model de convieţuire pentru România, iar relaţiile evreilor la nivelul comunităţii cu celelalte culte sunt excelente. În încheierea momentului comemorativ au avut loc un moment de reculegere şi o rugăciune pentru odihna sufletelor celor care şi-au sfârşit viaţa în anii Holocaustului. Ziua de 9 octombrie a fost desemnată Ziua Holocaustului în România. În fiecare an, în preajma acestei zile, comunitatea evreilor din municipiul Arad organizează comemorarea victimelor Holocaustului: deportaţi întemniţaţi, exterminaţi, rămaşi fără adăpost, fără familii. Deşi în judeţ nu au fost consemnate deportări, aproape toţi cei care mai trăiesc astăzi au avut rude sau prieteni care au fost deportaţi, unii decedaţi în lagărele naziste. "În oraş sunt evrei care şi-au pierdut 80% din familie în lagărele naziştilor. În memoria lor, în cimitirul vechi evreiesc s-a ridicat un monument, unde zeci de persoane se reculeg de fiecare dată", ne-a declarat Ionel Schlesinger, preşedintele comunităţii evreilor din Arad. (pr. Vasile Pop)