În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Vizită a bihorenilor în Parohia Ortodoxă Micherechi, Ungaria
Un grup de credincioşi ortodocşi din oraşul Beiuş şi împrejurimi, din Eparhia Oradiei, membri ai Asociaţiei „Oastea Domnului“, a vizitat Parohia Micherechi din Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, enorie în care numeroşi credincioşi sunt, de asemenea, membri ai asociaţiei. Vizita a avut loc ca urmare a îndemnului Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la cooperare pastorală transfrontalieră în eparhiile ortodoxe române.
Urmare a hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la cooperarea pastorală transfrontalieră a eparhiilor ortodoxe române, prin care Arhiepiscopia Aradului, Episcopia Oradiei şi Episcopia Maramureşului şi Sătmarului sunt îndatorate a se implica în ajutorarea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, la iniţiativa Preasfinţitului Sofronie, Episopul Oradiei, la Mănăstirea „Sfânta Cruce“ din Oradea a avut loc, în 28 aprilie, o şedinţă comună de lucru a Permanenţelor Consiliilor eparhiale ale Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei şi Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, prezidată de PS Episcop Sofronie şi Preasfinţitul Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, în cadrul căreia s-au identificat nevoile comunităţilor româneşti ortodoxe din Ungaria şi s-au stabilit modalităţi de ajutorare a acestora.
Un prim efect al acestei întâlniri a fost vizita, pe 17 mai, a unui grup de credincioşi ortodocşi din oraşul Beiuş şi împrejurimi din Eparhia Oradiei, în Parohia Micherechi din Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria. Grupul de credincioşi bihoreni, membri ai Asociaţiei „Oastea Domnului“, a fost condus de părintele Cornel Clop, paroh la Răbăgani şi responsabil delegat de PS Episcop Sofronie. De asemenea, în Parohia Micherechi din Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, numeroşi credincioşi sunt membri ai Asociaţiei „Oastea Domnului“. Din partea “Oastei Domnului“ s-au asigurat de reuşita întâlnirii credincioşii Ioan Pavel din Beiuş şi Tiberiu Juhasz din Micherechi.
În prima parte a zilei, întreaga delegaţie din România a participat la Sfânta Liturghie în biserica parohială din Micherechi, apoi a avut loc întâlnirea cu membrii din Asociaţia „Oastea Domnului“ din Micherechi.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită de părintele Ioan Bun, paroh la Micherechi, şi de părintele Cornel Clop, iar răspunsurile au fost date împreună de credincioşii din Beiuş şi Micherechi. Crezul şi Rugăciunea domnească au fost rostite de copiii din parohie. La slujbă au luat parte şi autorităţile locale, reprezentate de Margareta Tat, primar al Micherechiului.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de pr. Cornel Clop, care a arătat că lumina lui Hristos i-a adunat dincolo de fruntariile istorice pe românii de aceeaşi credinţă şi acelaşi grai. Părintele Ioan Bun a prezentat istoricul Parohiei Micherechi.
După încheierea Sfintei Liturghii a avut loc o agapă frăţească oferită de comunitatea din Micherechi oaspeţilor din România. În continuare, la programul „Oastei Domnului“, în prezenţa celor doi preoţi şi a oficialităţilor, au fost scoase în evidenţă legăturile trainice dintre micherecheni şi beiuşeni, legături care s-au înfiripat şi întărit prin fondatorul „Oastei Domnului“, părintele Iosif Trifa, preot din Munţii Apuseni, protopopul Ioan Olah, mesagerul acestei mişcări în spaţiul panonic, şi poetul beiuşan Traian Dorz.